sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Tieteessä tapahtuu - matkalla kohti kaukomaita


Iankaikkisen vanhasta tieteellisestä aikakauslehdestä, taisi olla The Monthly Warthog Science, minulla on muistikuva kiinalaisesta ohjuksesta, jonka sisällä oli miljoona kansalaista, jotka pommin laskeuduttua lähtivät juoksemaan, aiheuttaen suurta hävitystä ja tuhoa.

Kiinalainen tekniikka on huomattavasti edistynyt lapsuuteni päivistä, jolloin peltisen leikkikaluauton purkaessa sai haltuunsa ehdan maalatun säilykepurkin kappaleita, joissa kiinaksi luki oletettavasti: silliä suolavedessä.

Pohjois-Korean taanoisen ohjuskokeen epäonnistumisen syitä pohtiessa, tällaisesta historian syvällisestä tuntemisesta on suurta apua.  Maassa on onnistuttu ehkä kehittämään ydinpommi, mutta aivan kaikkeen tekniikkaan resurssit eivät vielä riitä.

Melko varmana voinee pitää, että ohjuksesta loppui polttoöljy kesken, koska vanhan kalastusaluksen tahi sotilasajoneuvon tarpeettomaksi käynyt moottori epäilemättä horii löpöä aivan holtittomasti.

Uhka ei kuitenkaan ole ohi. On mahdollista, että King Kong Unin joukot innovoivat vakoilutietoja hyväksikäyttämällä aivan uudenlaisen moottorin. 

Vähäiselläkin fysiikan tuntemuksella on helppo laskea, että miljoona korealaista tuottaa esimerkiksi polkemalla, soutamalla, jopa huopaamalla suunnattoman energiamäärän, joka riittänee pommin lennättämiseen pitkälle ja vähän kauemmas, jos sen koko vain saadaan pysymään maltillisena. 

Muitakin ratkaisua vaativia ongelmia asiassa saattaa vielä olla; jos moottori alkaa kuolla nälkään valtameren yllä, on turha elätellä toiveita lennosta New Yorkiin saakka.Kuvassa Pohjois-Korean rakastettu johtaja King Kong Un, puhuu riemuitseville kansanjoukoille Pjongjangnaminamin keskustassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Juttujani ei ole pakko uskoa – »enhän niitä usko itsekään», sanoi entinen eukko.(Rabelais: Pantagruel)