lauantai 28. huhtikuuta 2012

Yksityislöytävä
En kirjoita, mutta jos kirjoittaisin kirjan, se olisi dekkari. 

Chandlerin tapainen kovaksi keitetty, Sariolaakin plagioisin mitään häpeämättä.


Sankari olisi yksityislöytävä Talvivaara, Pekka Talvivaara.


Kehityskertomus siitä täytyisi tehdä, omaperäisyyttä saisi kun kehityskertomuksen rakentaisi väärinpäin.

Alussa lukija ajattelisi: "just näin asiat ovat, näin se menee, ihan kuin oikeassa elämässä! "

Sitten pikkuhiljaa hivuttaisin mukaan kaikenlaisia älyttömyyksiä, lukija alkaisi epäröimään: "Mitä ihmettä...?"  Paskaa pruuttaisi pikkuhiljaa joka tuutista joka paikkaan, niin sanoakseni.


 Ne lukijat, jotka jaksaisivat loppuun asti, ihan vain nähdäkseen tuleeko tolkkua, parkuisivat lopulta: "Ei saat..na, mitä vi...ua tämä oikein on, eihän tässä ole mitään järkeä!?"

10 kommenttia:

 1. Nyt olet Riku ajanhermolla: http://www.hs.fi/kotimaa/Talvivaaran+allasalueelta+l%C3%B6ytyi+kymmeni%C3%A4+kuolleita+lintuja/a1305560856341

  Dekkarisi voisi alkaa jostain näiltä main: Poliisi tutkii, mistä kymmenittäin kuolleita lintuja toimittaja ja valokuvaaja tojotansa takakontissa tehtaan happoaltaaseen hilasivat...

  VastaaPoista
 2. Ei se tuolla tavalla alkaisi, itse olen hahmotellut:

  Alussa oli suo kuokka ja jussipussi, ahneus oli suunnaton ja sitten jo morgoonit soi.

  Yksityislöytävä Pekka Talvivaara heräili kauheassa krapulassa, avasi jääkaapin oven ja siemaisi pitkän siemaisun maitoa janoiseen kurkkuunsa.

  Maito oli hapantunut kiinteään muotoon, Pekka ei kuitenkaan moisesta hätkähtänyt, kuten ei juuri mistään.

  "Saatanan kommunistit", Pekka totesi proteiiniannostaan yökkien, samalla pörssikursseja tutkaillessaan. Pierukin pääsi, mutta se ei kammottavasta hajustaan, pitkästä kestostaan ja kaiken tuhoavasta vaikutuksestaan huolimatta ollut mitään siihen verrattuna, mitä tuleman piti...

  VastaaPoista
 3. Nuin onniin parempi... mutta minäpä en olekaan dekkaristi...

  Tuosta uutisesta tulee mieleen vuosi 1973 (vuodet siitä myös etp) ja Kemiran kaivoksen happoallas siinä 75-tien vieressä, kipsivuoren (silloin mitätön nyppylä, nyt valtava Himalaja) kun siihen lensi niitä taveja ja sulivat kuoliaaksi välittömästi. Se allas on kai edelleen samassa käytössä ja kai siihen joskus lintu lennähtää sieläkin, en tiedä. Vai olisivatko oppineet kiertämään...

  VastaaPoista
 4. Vexi Salmesta on tainnut tulla vanha, tai kun hänellä ei ole Irwiniä jolle sovittaisi uusia lauluja. Talvivaara olisi Ryysyrannan jatkona nyt paikallaan... (Talvivaaran Taivaanvuohijenkka)

  VastaaPoista
 5. Jos ihan väärin sanotaan, Vexi tekee nykyään pelkkää paskaa. Tietänee tuon itsekin.

  Vanhoja voisi toki sovittaa:

  Talvivaaran Pekka, sievin Suomen marjoista...

  VastaaPoista
 6. Yksityislöytämiselle on tässä maassa säädetty ankarat rajat. Esim. jos teknisen tarkastuksen yhteydessä löytää pankkiautomaatin sisuksistä setelirahoja, niin niitä ei saa ottaa ja julistaa: "löytäjä saa pitää!" Ei, ei. Linnaan joutuu.

  On joitakin lievennyksiä yksityislöytämiseen säädetty. Jos löytää naapurin pihanmaalta vaikkapa Jaguar XF R 5,0 V8 Superchargedin, ja sen ottaa haltuunsa, ja käy kirkonkylällä matkahuollon baarin nurkalla kumia polttamassa, syyllistyy ainoastaa luvattomaan käyttöönottoon.

  Jalo- ja maametallien yksityislöytämistä pidetään suorastaan palkittavana asiana. Näitä yksityislöytäjiä valtio kouluttaa ja ohjeistaa, parhaimmat rahastipendejä saavat.

  Yksityislöytäjä saa julistaa löytämänsä omakseen. Maanomistajakin joutuu luopumaan omastaan yksityislöytäjän hyväksi.

  Sitten ei enää toisilla yksityislöytäjillä ole paikalle mitään menemistä. Käy niin kuin pankkiautomaatti-esimerkissä.

  VastaaPoista
 7. Yhden luvun kirjaan saisi, kun vähän sellainen Kätkäläisen oloinen maanomistaja hyökkäisi haulikon kanssa työkoneita vastaan.

  Ajaisivat sen tietysti tylysti pois ja mennessään sisuuntunut maanomistaja laskisi molemmat piipulliset yksityislöytävä Talvivaaran Jaguarin kylkeen. Talvivaaran auto olisi kuitenkin e-type, ihailemansa Jerry Cottonin innoittamana.

  Kun en kerran sitä kirjoita, niin voin paljastaa myös draamallisen huipennuksen, jossa Talvivaara löytää arvomineraaleja Kajaanin keskustasta ja alkaa purkamaan kaupungintaloa sekä osuuspankkia, selvittäääkseen niiden mysteerion.

  VastaaPoista
 8. Heh heh. Ja yksityislöytäjälle, joka yksityislöytää puolison, lankiaa hyvin usein elinkautinen, tai ainakin, ja vähintään, seitsemän vuotta kovennettua. Jotkut jopa joutuvat tätä rangaistusta kärsiessään itse sen löydökkinsä vartijaksi, ettei joku toinen yksityislöytäjä vie sitä vikisijää...

  Kuinkas olisi mulle käynyt tässä yksi päivä, kun kaupungilla näin käynnissä olevan auton jossa oli kuskin puoleinen ovi raollaan (kuski ilmeisesti viereisessä silmälasiliikkeessä asioilla) jos olisin ottanut ja vienyt sen mersun? Nimittäin niissä laatoissa takana ja edessä luki ihan selvästi ja isolla VIE-... (numeroita en muista, mutta tarkoittikohan ne, että niin monta kertaa se oli jo viety?)

  VastaaPoista
 9. Puolison valtaamisen merkintänä käytettävä sormus on ehkä turhan pieni ja vaatimaton. Soittoruokaloissa tapaavat antaa ranteeseen leiman, jokin samanlainen olisi ehkä valtaukseenkin hyvä saada. Leima tai tatuointi otsaan: "Mun!"

  Olihan se vähän tyhmääkin, kun et sitä autoa viennyt, vaikka se selkeästi siinä luki. Jos jotain rutinoita olisi oikeusasteisiin kantanut, luulisi että todistusaineistoksi riittää kuva rekisterinumerosta. Aina parempi, jos olisit maalilla takaluukkuun kirjoittanut: "Kaivosvaltaus!", oma nimi siihen alle.

  VastaaPoista

Juttujani ei ole pakko uskoa – »enhän niitä usko itsekään», sanoi entinen eukko.(Rabelais: Pantagruel)