tiistai 17. huhtikuuta 2012

Kuvauksellista - tai ei


Kuvilla ei ole enää minkäänlaista todistusvoimaa.

70-luvulla suurta hämminkiä herätti lehdessä - jota kukaan ei lukenut, mutta melkein kaikki seurasivat - julkaistu kuva masaimiehestä, jolla oli "SE" solmussa. 

"Voi herra mun kiasus sentään!" - parhahtivat niin mökkien mummot, kuin ökytalolliset. Ja meitä lapsia nauratti moinen hassu epeli.

Nykyään samanlaisia, tai jopa paljon parempia väärennöksiä, saa kuka tahansa aikaan pienen harjoittelun jälkeen. Tasavallan presidentin "virallinen kuva" on kömpelyydessään jonkinlainen saavutus; ilmeisesti kykypuolueen sellainen.

Toisaalta, niin typerää tai hulvatonta väärennöstä ei ole, etteivätkö useimmat menisi lankaan. Kaikki tietävät kuvia manipuloitavan, silti puolentoistametrin kikkeli tai joku muu älyttömyys kutkuttaa: "Tää on niin varmahan tosi, kato vaikka pikseleitä!"

Puhuvista ihmisistä sarjatulella otetuista kuvista saa kuviin aikaan koko tunteiden kirjon. Lehdet arkistostaan valitsevat sopivan todistamaan kulloistakin mielenliikutusta: "raivostui, hermostui, katui, viisveisasi jne."


Sauli Niinistön ehdottoman autenttinen alkuperäiskuva:

Tämän muropaketin photoshoppaajien sivun loppupuolella muutamia erittäin onnistuneita vedoksia.

7 kommenttia:

 1. Muistikuvani mukaan lehti oli Ratto, ei Hymy niinkuin jossain internet-keskusteluissa mainitaan. Lehti on unohtunut - asia elää.

  VastaaPoista
 2. "...asia elää" ja lienee solmukin jo auennut...

  VastaaPoista
 3. Asiassa oli ehkä solmukohtia jälkeenkinpäin, kulli on tosin ollut suorana jo pitkään.

  VastaaPoista
 4. Luitkos sen artikkelin jossa kerrottiin apinan aivot jo kytketyn tietokoneen ohjaimiksi? En muista, minkä pvn lehessä se oli, enkä kovin tarkkaan edes itse lukenut, mutta yhdistän mielikuvituksessani nyt ulkoisen muodon photoshoppaamisen sekä "sisäisen kauneuden" sävyttämisen jotenkin tähän. Siis että yhdistettynä millaiseen tulokseen päästäisiin esimerkiksi tasavallan päämiehiä tai -naisia restauroitaessa?

  Minusta se Rafael Wardin edellisestä photaisema muotokuva oli kylläääää....ääää...äää (itkua)

  (Osasinkohan selittee mittee ajoin takkoo?)

  VastaaPoista
 5. En ehkä tavoittanut kaikkea sanomaasi. Minusta usein tuntuu, että tuon ison mötikän, keskusyksikön, sisällä on apina, joka internet-käyttäytymiseni muokkaa ja jalostaa lopulliseen muotoonsa.

  Wardin taulu on minusta hieno. Tasavallan presidentin "virallinen valokuva" vaikutti minusta siltä mitä se olikin, amatöörin räpellykseltä. Lähes yhtähuonolta kuin kuvitukseen laittamani omatekemä.

  Täytyy sellainen kuva ottaa kameralla, jälkikäteiset muokkaukset minimiin.

  VastaaPoista
 6. Shoppailun vielä ymmärrän, mutta tätä ilveilevää photoilua en jaksa.. Jotakin lievää kontrastia saatan vielä sulattaa ja ymmärtää, ehkä jopa pikku trikkejäkin, mutta en tätä älytöntä prööp-juttua..

  VastaaPoista
 7. Kaikki eivät pidä kaikesta, usein photoshoppailu on aika lapsekastakin huumoria.

  Teknisesti minä tätä ajattelen. Jos tasavallan presidentin kuvaa teknisesti muutetaan niin paljon, että sitä voinee sanoa lähes väärennökseksi, on siinä jotain pielessä. Amatöörit asialla, kun eivät parmepaan lopputulokseen osanneet.

  VastaaPoista

Juttujani ei ole pakko uskoa – »enhän niitä usko itsekään», sanoi entinen eukko.(Rabelais: Pantagruel)