maanantai 8. heinäkuuta 2013

Saattaa sattua sateita tai paisteitaMedialukutaito on vaikea asia. 

Lukijan pitää ymmärtää, että kun sanotaan "kyllä", se yleensä tarkoittaa "ei". Suurimpana poikkeuksina tästä ne tapaukset, joissa "kyllä" on sanottu muuten vain, tai merkitsee "ehkä". Tilanteissa, joissa "ei" yllättäen merkitsee"eitä" ja tilanteissa, joissa "kyllä"  tarkoittaa "kyllää", moni menee helposti sekaisin. Hyvänä muistisääntönä voi pitää, että"kyllä ei" tarkoittaa samaa kuin "ei kyllä".

Medialukutaitoa ei tule sekoittaa median lukutaitoon saati meediolukutaitoon tai meedion lukutaitoon, vaikka kirjoitusasut muistuttavat toisiaan.

Meediolukutaito on nykyään aivan toista kuin ennen Delfoissa, jossa kuulu oraakkeli äänteli niin sekavia, että meedion lukutaito oli vain harvoilla ja valituilla papeilla. Nykyään meedioita on paljon helpompi ymmärtää: "Iso vaaleahiuksinen mies vei lompakon, ei tule takaisin!" ja "näen tulevaisuudessa sekä rakkautta että surua!"

Hieman hankalampaa on edelleen säänennustajien kanssa.

Meteorologi (ilmatietäjä) Juha Föhr kertoo ripittävänsä ihmisiä, jotka eivät omaa medialukutaitoa ja haukkuvat säänlukijat. "Pitää ihmisten sen verran tajuta, että jos meteorologi sanoo sadetta tulevan, niin eihän sen sitä tarvitse tarkoittaa että tulee. Mistä meteorologi sen muka voisi tietää!"


Tämä tällä kertaa sääasioista, heipä hei!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Juttujani ei ole pakko uskoa – »enhän niitä usko itsekään», sanoi entinen eukko.(Rabelais: Pantagruel)