maanantai 7. syyskuuta 2009

Hovinarrit ja narrihovi


(Tsaarin esilause Suomen rikoslakiin 19.12.1889)


Venäjän tsaari ei ollut mikään turha äijä, kuten ylläolevan kuvan tekstistä huomaa. Ei siinä mitään, että oli peräti Jumalan armosta koko Venäjänmaan Keisari, Itsevaltias ja vaikka mitä, mutta nuo ym., ym., ym. pistävät kyllä miettimään. Mitälie kaikkea sisältävät - tuskin kuitenkaan tässä tarkoittavat esimerkiksi sekopäätä, latvakakkosta ja turhaa vaatetelinettä.


Hovinarri-perinne taisi jo tuohon aikaan ollut kuollut, mutta tuon "hullun" (engl. "jester", "fool") olisi täytynyt ollakin melko kaheli tai aineissaan, jos tuonkaltaista auktoriteettia olisi lähtenyt irvailemaan, edes hienovaraisesti.


Toisaalta, silloinkaan kun hovinarri vielä kuului hoviin, hän tuskin viitsi vaivautua suututtamaan hallitsijaa hulluuden tekoihin saakka. Enempi hänen toimenkuvansa taisi olla äijän saattamisessa hyvälle tuulelle silloin, kun kunkku oli suvainnut rällätä ja juopotella itsensä epävakaaseen tilaan.Nykyään tilanne täällä Suomessa on jopa liian herkullinen irvailulle. Poliitikkojen on rienaamisen jälkeen vain naurahdettava vaivautuneesti ja kerrottava, että "tutustun ko. tekeleeseen suurella mielenkiinnolla", vaikka suututtaa niin, että otsalohko himmenee. Muuten luulevat vielä tosikoksi.


Politiikan seuraaminen ylipäätään on tänä päivänä suuri huumorin laji ilman hovinarrejakin. Ainakin silloin, kun sen pystyy niin ajattelemaan. Esimerkkinä vaikka alv:n suuruuden vääntäminen, joka oli komediaa parhaimmillaan. Kun yleensä ihmiset pystyvät tuollaiseen vain yli kahden promillen kännissä, Matti Vanhanen ym., ym., ym., Jyrki Katainen ym., ym., ym. ja kumppanit ym., ym., ym. tekivät sen (ilmeisesti) ilman vahvistavia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Juttujani ei ole pakko uskoa – »enhän niitä usko itsekään», sanoi entinen eukko.(Rabelais: Pantagruel)