tiistai 9. kesäkuuta 2015

TuottavuusloikkaValtioneuvoston jäsen, valtiovarainministeri Alexander Stubb kertoo, että hallituksen tavoitteena on saada jokainen suomalainen tekemään kaksikymmentä minuuttia enemmän työtä päivässä. Sillä saadaan hänen mukaansa aikaan viiden prosentin "tuottavuusloikka".

Pari vuotta sitten Stubb ilmoitti, että hänen vuorokautensa koostuu kahdeksasta tunnista lepoa, kahdeksasta tunnista vapaa-aikaa ja kahdeksasta tunnista työskentelyä. Kyseiseen jakoon on kuulemma alkuun vaikeaa päästä, mutta Alex onnistui karsimalla "maksalle huonoja" töitä. Ministeri tarkoitti ilmeisesti tilaisuuksia, joissa joutuu työskentelemään alkoholin vaikutuksen alaisena. - Muut ministerit pelästyivät, kun Stubb paljasti ministerin työpäivänsä jäävän kahdeksaan tuntiin. He vakuuttelivat kilvan, ettei se millään voi olla mahdollista.  Kuuttatoista tuntia väitti joku ministereistä painavansa.

 Stubbin puheista sai vaikutelman, että palkanalennuksiin ministerit eivät nyt ole valmiita, koska jo edellinen hallitus alensi palkkojansa viisi prosenttia. Luultavasti lisäävät siis työaikaansa kahdeksaan tuntiin kahteenkymmeneen minuuttiin päivässä. Juopoimmat ministerit työskentelevät mitä ilmeisemmin työaikansa lisäyksen rautatieaseman Minuuttibaarissa. Siellä ehtinee, jos baarin nimeen on uskominen, kumoamaan kaksikymmentä tuoppia. Niitä kuuttatoista tuntia päivässä ahertavia en uskalla edes ajatella.

---

Kuvituskuva Sam Peckinpahin elokuvasta Hurja joukko.

5 kommenttia:

 1. Eikö se kuitenkin mennyt niin, että edellinen hallitus teki ennätykselliset kiristykset nimenomaan hyvätuloisten verotukseen: hyvätuloiset palkansaajat saivat oman raippaveronsa ja hyvätuloiset eläkeläiset raippaveronsa. Lisäksi pääomaverotusta kiristettiin ja siihen lisättiin progressio. Nämä ovat edelleen voimassa.

  Sekin tahtoo unohtua tämän itkun keskellä, että hyvätuloisilla on aina - myös nyt - ollut normaalistikin korkea veroprogressio. Kyllä ne hyvätuloiset edelleen ovat niitä, jotka osallistuvat talkoisiin jopa merkittävästi.

  VastaaPoista
 2. PS en kuulu korkeimmin ansaitseviin alkuunkaan, sillä työurani jäi kesken. Silti minua vähän kummastuttaa se, miten hyvätuloisia syytetään lamasta, vaikka he ovat kuitenkin suurimmat maksajat ja ilmeisesti myös monenlaisen taloudellisen kehityksen airuet, kuitenkin.

  VastaaPoista
 3. Kahdenkymmenen minuutin työajan lisäys ei minusta ole ongelma. Sen aiheuttamaa "tuottavuusloikkaa" en vain pysty ymmärtämään.

  Monet rikkaat antoivat paljon. Sitten tuli köyhä leskivaimo ja pani arkkuun kaksi pientä lanttia, yhteensä kuparikolikon verran. Jeesus kutsui opetuslapset luokseen ja sanoi heille: "Totisesti: tämä köyhä leski pani uhriarkkuun enemmän kuin yksikään toinen. Kaikki muut antoivat liiastaan, mutta hän antoi vähästään, kaiken mitä hänellä oli, kaiken mitä hän elääkseen tarvitsi."

  VastaaPoista
 4. Mietin mitä vastaisin, mutta sanoitkin sen jo aika tyhentävästi ylläolevassa kommentissa:) Olisi työtä nyt edes 20 minuuttia, niin olisin onnellinen. Helposti menee niin että katkeroidutaan jos kuulutaan siihen ryhmään jolta leikataan. Pitää kuitenkin muistaa, etteivät menetetyt etenkin veroMARKOILLA maksetut edut, enää koskaa palaa. Mikä leitataan, se pysyy leikattuna.

  VastaaPoista
 5. Täytyy se sanoa, suomalaiset herrat ovat saattaneet koko kansakunnan kuseen. Ja kansa maksaa. Selkänahallaan, koska paljoa muuta ei ole jäljellä.

  VastaaPoista

Juttujani ei ole pakko uskoa – »enhän niitä usko itsekään», sanoi entinen eukko.(Rabelais: Pantagruel)