perjantai 3. marraskuuta 2017

Standardien eettisen sopusuhtaisuuskomitean mietintö


 Standardien eettinen sopusuhtaisuuskomitea, SESK, on mietinnössään päätynyt seuraavaan. 

Sosiaalisesti ja yhteisnäkemyksellisesti on kaikki yhdessä ja erikseen huomioidusti  päätetty, etteivät jälkeläishenkilöt tämän tai tulevien täyden kalenterikauden kokonaiskiertymien aikaisina merkkipäivinä onnittele vanhemmuushenkilöllisyyksiään.  

Lisäksi vanhemmuushenkilöllisyyden sijasta käytetään sanaa "vanhemmuusolevaisuus", koska kysessä saattaa henkilöllisyyden sijasta olla moninaisuus. Sanan "jälkeläinen" käyttö hylätään samasta syystä. Molemmissa sanoissa on selvästi erottuvaa hierarkista arvolatausta ja ei toivottavia, suorastaan paheksuttavia, vihjauksia ikäolettamiin.

Edellä mainittujen sanojen käyttöä on parannuksista huolimatta syytä välttää. 

 Onnitteluiden toivottaminen on katsottu vanhanaikaiseksi ja vääräksi, koska kohdeolevaisuudella saattaa olla surua esimerkiksi hiljattain tapahtuneen läheisyyden kokonaisvaltaisen sadan prosentin pysyvän hengitysestymän vuoksi. Onnen korostaminen surevalle on loukkaavaa.

Toivotus saattaa sanana olla monelle liian vaativaa ja velvoittavaa, joten parhaana muotona vanhanaikaisten onnittelujen sijaan pidetään muotoa: "Neutraalia neutraaleille neutralisoivat neutraalit".  Tunteikkuutta neutralisoinnille voi lisätä esimerkiksi sanoilla kokonaisvaltainen, tasapainoinen ja kokonaisehyt. Huutomerkkiä ei suositella käytettäväksi, koska huuto saattaa pelottaa.

4 kommenttia:

 1. Kuva ja teksti täydentävät kokonaisehyesti toisiaan.
  Kyllä SESK tietää, että kokonaisvaltainen ja/tai tasapainoinen neutraali olevaisuus on se oikea.

  VastaaPoista
 2. Neutraalia neutraalivuotispäivää koko kansalle! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin sinulle, mutta vain miedon neutraalisti.

   Poista

Juttujani ei ole pakko uskoa – »enhän niitä usko itsekään», sanoi entinen eukko.(Rabelais: Pantagruel)