lauantai 22. heinäkuuta 2017

Joukossamme on kondo...konduktööreja


Ovi aukaistiin ronskilla otteella: "Tarkastettas kaikkien matkaliput!", karjaisi toinen konnari. Väsyneinä koskaan pesemättömillä, saastaisilla lähijunan penkeillä istuvat matkustajat säpsähtävät ja alkavat kaivaa lippujaan. Samassa kovaäänisistä kajahtaa joka matkalla kuultu: "Matkalippujen myynti on lopetettu, ostakaa sellaiset vaikka hevon perseestä, konduktöörimme palvelevat teitä yhä muissa matkustamiseen liittyvissä kysymyksissä." Matkustajat tuumavaat kärsineellä mielellä: "Kyl mulle piisais vähempikin palvelu, kiitoksii vaan kauheesti!" - Loppumatkan matkustajat siristelevät silmiään tai pitävät niitä kiinni, koska VR:llä ei ole aikoihin ollut varaa pitää junissa verhoja ja aurinko paistaa häritsevästi silmiin. Talvella ongelmaa ei ole, Hesarin näkee toisinaan lukea, jos junan kuski suo laittaa sisävalot vaunuihin päälle. Oman aseman kanssa pitää olla tarkkana, koska ulos ei tummennetuista laseista hämärällä tai pimeässä näe.

Jotkut ajavat oman asemansa ohi, koska VR:llä ei ole ollut varaa päivittää vaunujen pysäkkinäyttöjä, eivätkä ne toimi. Joillain matkoilla tulee kuulutukset, niistä saa välillä jopa selvää.

Saavumme Helsingin asemalle. Siellä on pian lähdössä oleva venäläinen Pietarin juna. Jokaisella junan ovella on ystävällinen ja jämäkkä univormu pukuinen mies tai nainen, joka opastaa matkustajat oikeille paikoille. - Meillä Suomessa tällaiseen ei ole varaa, koska Voihan Rautatiet - VR!

11 kommenttia:

 1. "Kenen joukoissa kuljet, sen lippua kannat..."

  VastaaPoista
 2. Ei minulla koskaan ole ollut rautateiden henkilökunnan kanssa heistä riippuvia ongelmia, en ainakaan muista. Surettaa vain tämä VR:n syvenevä rappio. Tosiaan, kenen lippua kannat ja mistä ihmeestä olet sen ostanut?

  VastaaPoista
 3. Tiedän, että et olet kallellaan kommunismiin päin... siksi vähän epäillyttää soitattaa tämä laulu

  tätä verta ei pysäytä pehmeä myötätunto

  mutta kun ajattelee esimerkiksi Syyriaa, tätä julmaa aikaa jota elämme, ei mikään tässä Aulikki Oksasen runossa ole vanhentunut

  Ps. Pikku-pikku pioneeritytöt jo aikoinaan iltanuotiollaa lauloivat, kun lauloivat, että "kenen (pikku)housuissa seisot...". Me partiopikkupojat lauloimme vaan "tuli räiskyy nuotiossa, se hiljaa leijailee. kun me illan tummetessa, käymme...". - No, kukin kävi meistä silloin mihin milloinkin.

  VastaaPoista
 4. "... pitäkööt Leijonat makeiskorinsa..." tarkoittaa tietysti armeijaa, kenraalikuntaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kommunismi aatteena on upeampi aate kuin Jeesuksen vuorisaarna. Se lupaa ihmisille vapautta, veljeyttä ja tasa-arvoa.

   Miksi tämä aate sitten ihmisten mielissä on kirosana?

   No siksi, kun niissä maissa missä reaalisosialismia (siis ei edes vielä kommunismia!) kokeiltiin, se tuotti ihmisille vain vankeutta, sortoa ja hirvittävää epätasa-arvoa (= nomenklatuuri).

   Siksi.

   Ja siksi minäkin olen kääntänyt takkini. (Se on muuten aika upee sisältäpäin. Sen takin vuori.)

   Ps. Mutta sitä en kyllä ymmärrä että jo syntyessään äärioikeistolaiseksi jumittunut pikkuporvari ei pysty näiden esim.

   https://www.youtube.com/watch?v=y7vHvpM25PY

   tekstien tihkuvaa solidaarisuutta ymmärtämään... Sitä minä en ymmärrä. Onko ihmiset tosiaan niin yksioikoisen julmia toisiaan kohtaan? (Sosiaalidarvinismista en puhu mitään. Biologian harrastajana tiedän mitä se tarkoittaa: ei-mitään.)

   Poista
 5. Aatteiden suhteen olen erittäin kyyninen. neuvostoliiton kommunismilla, realistisella realismilla, ei ole ollut mitään kunniakasta nuoruutta, josta Stalin vei joron jäljille. Leninin keskeinen motivaatio ja käyttövoima oli viha ja aggressiivisuus. Aatteiden kaltaisissa abstrakteissa kuvitelmissa on aina iso ero siinä, mitä se on ja mitä se itse väittää tai luulee olevansa. Alituinen taistolaisuuden haukkuminen ärsyttää minua, koska kyseistä ryhmää käytetään syntipukkina. Peitetään se, että jalo maalaisliittolaisuus, kepulaisuus, oli meillä neuvostoliiton merkittävin ystävä ja tukija. Taistolaiset jäivät poliittisesti merkityksettömäksi ryhmäksi, kiusantekijäksi ja nilkkoihin potkijaksi, jolla oli kova kirkuva ääni. Oikeistolaiset yleisesti ovat teoretisoinnissa heikompia, heille kaikessa on eniten kysymys epämääräisestä tunnemössöstä. Koulukiusaajia, jotka luulevat olevansa kiusattuja. Meidän enemmistökommunistiemme johtajaa, Aarne Saarista pidän paljon enemmän järkevällä tavalla isänmaallisena kuin montaakaan kilpailevien kuppikuntien edustajaa.

  Kommunisteilla etenkin vanhat laulut ovat monesti jopa upeita. Näissä 60-70-lukulaisissa on hienoja niissäkin, mutta osa on kuin yäk, yäk ultra brata. "Natalia, mä aattelen katalia, housuissani on veteliä, kenen syy?..."
  Kenen joukossa seisot on suorapuheista sotaa: "mää ampun teidät!"

  Halkolan ja kumppaneiden esittämä siirtotyöläinen on hieno, koska se on oikeaa realismia lähes vailla romantisoituja hiluviluteorioita.

  VastaaPoista
 6. ... joo, B.Traven tuosta Leadbellystä mieleen tulee. Lueppa joskus Kuoleman laiva tai/myös Puuvillanpoimijat. On kirjallisuutta siinä kuin Jerry Cotton: 1 000 volttia iskee aivokoppaan heti. (ja pari ampeeria) B.Traven on joissaan suhteissa - ja niitä on monta - parempi kirjailija kuin Steinbeck. Siksi on helppo ymmärtää miksi hän ei ole yhtä suosittu kuin... no, esim. J. K. Rowling. (Jota en ole lukenut.)

  Vasemmistolla on vahva laululiike, ollut aina. Oikeistolaisista en nyt oikein muista kun Pallen ja "silmien välliin silmien välliin silmien välliin ryssää juu..." Jotain muutakin tietysti varmaan on?

  VastaaPoista
 7. Laulu on epäilemättä tehokas tapa tehdä politiikkaa. Sanoja jää mieleen ja tunteet tulevat mukaan. Oikeistolaisia en nyt muista, mutta Virossa taisivat itsenäisyyden tehdä laulamalla.

  B.Travenin googlasin. Sierra Madren aarre on jäänyt mieleeni, kun lapsena sen näin.

  VastaaPoista
 8. Amerikkalaisen Woody Guthrien meinasin tähän laittaa, mutta jätän väliin, koska poikansa Arlo näemmä kannattaa verojen poistoa ja sosiaaliturvan ja kehitysavun lopettamista. Suomalaiset tekivät Amerikoissa paljon työväenlauluja, Hiskias Möttö tietysti tunnetuimpana.

  Tässä Hannes Saari laulaa kappaleen Kaivosmies.

  VastaaPoista

Juttujani ei ole pakko uskoa – »enhän niitä usko itsekään», sanoi entinen eukko.(Rabelais: Pantagruel)