perjantai 16. joulukuuta 2016

Kännissä kuin apaashi


Jan Ödner soitti Apachen paremmin kuin se naurettavan englantilaisen Shadowsin Hank Marvin olisi ikinä pystynyt. Oliko Jan Suomen merkittävin kitaristi, mahdollisesti. Dave Lindholmin ja Albert Järvisen oppi-isä.


3 kommenttia:

 1. Shadows -yhtyettä kuunnellessani - silloin ammoin muinoin - kun itsekin paukuttelin Kannuja (= rumpuja) mä ajattelin "näin kuuluisa yhtye mutta onpas huono rumpali". Se ihan häiritsi. Teknisesti siis ihan okey Haihattaa ja sählää symbaalien kanssa ja virvelöi ja bassokin välillä sanoo BON BOM... mutta ei kuulosta elävältä "jammaamiselta". Steriiliä soittoo on.

  Monissa hyvissäkin pop-kipaleissa rumpalin rooli on olla lähinnä puimakone. Kuhan jyskyttää. Jassissa/jazz/jatsi/jaztsi rummut voi olla oikea instrumentti. Kyllä sen kuulee, kun kuuntelee.

  Vesa Enne oli/on parempi rumpali kuin Erkki Liikanen. Molemmat jatsirumpaleita. Keikoillaan tietysti joutuivat soittamaan KAIKKEA MUUTA kuin jatzia. Mutta tango-kompissakin Vesa löi niin ovelelasti "takapotkun" siihen tahtiin, että tanssijat välillä kompastuivat jalkoihinsa. Ja ihmettelivät... että mikäs mulle nyt tuli? Enhän minä olen juonut kuin 2 pilsneriä vasta...?

  "Takapotku" ... miksi sitä nyt sanoisi? En osaa sanoa. Mutta jos tahtilaji on 2/4 , niin... lyö se 2,3/4 osaksi. Sitä se takapotku. Samaa kai mitä laulussa "fraseeraamisella" tarkoitetaan? En tiedä. Tiedän musiikista vähemmän mitä annan ymmärtää. Itse asiassa en tiedä siitä juuri mitään. Mutta kuuntelen. Onhan mulla Herran Jumala korvat. Ja siitä olen iloinen että jo lapsena, kun itkin ja sätkyttelin lapsensängyssäni raajojani, niin isä tuli siihen ja alkoi soittaa mulle viulua. Rääkymiseni loppui.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ... rääkymiseni loppui.... Koska aloin kuunnella. Mulla on hyvin varhaisia muistoja siitä kun en osannut erottaa linnunlaulua viulunsoitosta. Kummatkin kumminkin säpäsäyttivät mut. Niin, että olin ihan ja hiljaa vain ja kuuntelin.

   Tästä mun musiikkirakkaus on lähtöisin. (Ja luonnontieteiden harrastus kai kans?)

   Poista
 2. Juu, mutta minä vain rääkyn. Tuo Ödnerin Janne oli ihan tavattoman lahjakas ja osaava, mutta sitten nakkikioskijonossa mätkähti turvalleen asfalttiin ja kuoli. Ehkä Shadowsin irvailu oli minulta tarpeetonta ja turhaa, mutta tätä Ödnerin esitystä rakastan.

  VastaaPoista

Juttujani ei ole pakko uskoa – »enhän niitä usko itsekään», sanoi entinen eukko.(Rabelais: Pantagruel)