tiistai 9. elokuuta 2016

Voittajiksi syntyneet


Olympialaiset kisat ovat alkaneet, ihan tässä liikuttuu ja vanhat Virénin ja Vasalan ajat palautuvat mieleen: Suomi on voittanut jo yhden ping pong-matsin. Mitä tästä vielä seuraa, en saata edes kuvitella,  - mutta mahdottomana ei voida pitää sitäkään, että  joku maamme edustaja selviytyisi loppukilpailuun.

Doping-ongelma lakaistiin kerralla sivuun, kun Venäjältä estettiin osanotto yleisurheiluun, - selvää on, että näitä kisoja käydään kaurapuuron ja täysjyväleivän voimalla. Venäjän syrjäyttämistä ei pidä epäillä politiikaksi, se tekee kaiken ylevän puhtaaksi. Toisaalta doping on toteuttanut hienosti kisojen mottoa: "Nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin", latinaksi: "Citius, altius, fortius". Latinaa osaamattomana luulin aikasemmin lauseen olevan "Citius, altius, dopius", ja tarkoittavan: "Kaikki kansa sekaisin", eli: "Suoraan suoneen".


 Ehkäpä kaikkein hienointa Olympialaisissa on nykyinen tapa ottaa pois mitaleita vuosien takaa, kun testausmenetelmät edistyvät. Olleenkaan ei pidä osoittaa epäluuloa ja oudoksuntaa, vaan yhtyä aidosti iloon, jos näkee jonkun kauan aikaa sitten hiihtokilpailussa viimeiseksi jääneen vanhan papan lukevan uutisia, nostavan sitten kätensä ilmaan, karjuvan kovaa ja huutavan: "Kultaa tuli, yhtään en tätä epäillyt!"

---

(kuvituskuva: Sambalaya)

8 kommenttia:

 1. Ainakin itseäni nauratti, kun kirjoitin.

  VastaaPoista
 2. Urheilusta jokseenkin tietämättömänä olen kuitenkin huomannut sellaisen ilmiön todeksi, että kulta tulee salaa takavasemmalta, sieltä, mistä ei odotettu ainakaan kultaa. Sen sijaan suurimmat odotukset useimmiten pettävät. Nyt voisin ennustaa, että keihäsmiehet pettävät.

  VastaaPoista
 3. On ne varmaan kovia panemaan, kuten kiimaiset poliisit. Nämä amatsoonit, jotka työntäsisivät minut ylös käsillään, että vettä vaan. Ja dopingia ei ole otettu.

  VastaaPoista
 4. No nyt! Antti Ruuskanen saa hopeaa Lontoon 2012 olymppialaisista.

  VastaaPoista
 5. Iines, hyvä tietää, minä en olisi voinut kuvitella keihäsmiesten olevan suosikeita näissä kisoisssa.

  Samppa, voi sieltä tulla tempaus ja työntö samaan aikaan, tai sitten voi lentää kuin leppäkeihäs tai kuula.

  Reijo, niin, mutta minä en ole vielä luovuttanut, Lontoon kisa on kesken ja uskon kultamitaliin.

  VastaaPoista
 6. Juuri siksi Ruuskanen, ex-anoppini o.s. Ruuskanen, sukulaispoika suoraan alenevassa polvessa, ei voitakaan, että hän on todennäköinen mitalisti. Heistä aina vaahdotaan, mutta yleensä he jäävät pistesijoille. Sanoo varsinainen urheilutietäjä.

  VastaaPoista
 7. En käy keihäänheitosta lainkaan kiistelemään, en ole sitäkään seurannut viime aikoina lainkaan. Vuoden 1973 Kalevan kisoissa ihailin Jorma Kinnusta ja sitten siellä oli se ihan hirmukunnossa ollut Hannu Siitonen.

  Oikeastaan mieleni tekisi sanoa keihäänheittäjille, yleisurheilun toiseksi tylsimmän lajin, harrastajille: "Heitä nyt se keppis vaikka helvettiin!"

  VastaaPoista

Juttujani ei ole pakko uskoa – »enhän niitä usko itsekään», sanoi entinen eukko.(Rabelais: Pantagruel)