torstai 30. heinäkuuta 2015

Anteeksi, puhutteko portugalia?


Verojohtajan kasvoilla kiilsivät hikipisarat, tuskissaan hän ulvaisi sihteerilleen: "Onhan kaikki verhot suljettu, valot sammutettu ja ovet lukittu. Poliisia ei saa päästää sisään, he eivät saa päästä käsiksi aineistoihin!" Johtaja raotti sälekaihtimia ja näki kuinka Karhuryhmä asettautui piirittämään verotoimistoa.Toivo oli menetetty. Komisario nosti kadulla megafonin suunsa eteen: "Avatkaa ovi ja tulkaa rauhallisesti ulos, niin kenellekään ei käy pahasti!"
 ---


Sillä aikaa Portugalissa.

Ilta koitti ja vuorineuvokset asettuivat paikoilleen. Ravintolan johtaja astui keittäjän puvussaan padan ääreen ja hänen hoidokki-apulaisensa hänen taakseen. Ruoka jaettiin ja runsaan aterian ääressä päiviteltiin Suomen kurjaa sosialidemokratiaa veroineen. Kinkut, sisäfileet, ulkofileet, potkat, viiriäisen munat, tonnikalat ja sisälmyssopat katosivat hotkivien kitaan. Muut vuorineuvokset kuiskailivat ja vilkuilivat Halmesmäkeä, hänen lähimmät naapurinsa tönivät häntä. Lapsenmielinen kun oli, Matti oli yhä nälästä epätoivoinen, ja yltäkylläisyys oli tehnyt hänet yltiöpäiseksi. Hän nousi pöydästä ja meni ravintolan johtajan luo kulho ja lusikka kädessä ja sanoi, hiukan itsekin säikähtäen rohkeuttaan:

"Anteeksi, hyvä herra, minä haluaisin lisää."

Ravintolan johtaja oli lihava, punakka mies, mutta nyt hän tuli hyvin kalpeaksi. Muutaman sekunnin ajan hän tuijotti typertyneenä Halmesmäkeä ja tarttui sitten padan reunaan tukea etsien. Apulaiset olivat hämmästyksestä lamaantuneita, muut vuorineuvokset kauhusta.

"Mitä!" sanoi ravintolan johtaja vihdoin heikolla äänellä.

"Anteeksi, hyvä herra", sanoi Halmesmäki uudelleen, "minä haluaisin lisää, minä olen kehittyvässä iässä".

Ravintolan johtaja löi itseään ensin kapustalla päähän, potkaisi sitten perseeseen ja ryntäsi keittiöön, jossa hirtti itsensä uunin pelteihin. Sätkiessään hän katui "syö niin paljon kuin jaksat"-kampanjaansa kähisten viimeisillä voimillaan: "Bankrutti tuli saatana, ne söi kaiken, eikä sekään riittänyt.!"

25 kommenttia:

 1. Tein muuten kerran remonttia Halmemäen kartanossa. Iso mökki. Mutta kun olin siellä 8 euron miehen ominaisuudessa, olen siitä lähtien johdonmukaisesti käynyt viemässä vähäiset rahani Lidliin.

  VastaaPoista
 2. En ole koskaan puhunut portugaaliaa mutta portugueesa kyllä. Ainakin Santoksessa. (Ja ainakin sain.) Espanjankielestä tuo kieli eroaa suurin piirtein kuin suomenruotsi tanskasta. - Kiva novelli sulla. Ja ihan varmaan nää Tulivuorineuvokset jossain vaiheessa salaa ujuttautuvat paikallisiin leipäjonoihin; säästää siinä sämpylöissäkin, he. Että eläke riittäisi muihin menoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Mikis, mutta täytyy myöntää, että Dickensin Jaska auttoi vähän tuon kirjoittamisessa. Dickensit minun pitäisi laajemminkin ottaa taas lukulistalleni. Se kyllä vähän naurattaa, kun ajattelen verojohtajaa käsiraudoissa televisiouutisissa.

   Poista
 3. Eikös ne jossain sivistysvaltioissa (= USA ja Venäjä) tule välillä oikeuteen niin että ensin tulee käsiraudoissa tää syytetty, olkoon si vaikka verojohtaja, sitten syyttäjä, sitten tuomari, sitten... joku paikallispamppu, sitten vielä Isompi Pamppu. Ja kaikilla käsiraudat kädessä. - Ne on kuin juna!

  VastaaPoista
 4. Noin se voi olla. Eikä tuosta ole enää pitkää matkaa siihen, kun äiti kehuu lapsiaan, jotka ovat vankilaan päässeet, yksikään ei poliitikoksi tai valtion laitoksen johtajaksi ole langennut.

  VastaaPoista
 5. Äidit ovat fiksuja ihmisiä. Ainakin jos niitä vertaa muihin vähemmän fiksuihin ihmisiin, kuten isiiheihin.

  VastaaPoista
 6. Juu, niinhän se runo sanoi jotenkin, että äidit nuo lihavat, vetävät ne väkevät ja näkevät kamalat.

  VastaaPoista
 7. Nii-i, Pispalasa juu. Mutta siälä onki joka toisesa ikkunasa verinen perse. Jota suvituuli pyyhkii.

  VastaaPoista
 8. Just nii, mutta nyt ovat ajat sen verran muuttuneet, että ikkunasta näkyy tuurilla vain Mikko Alatalon naama.

  VastaaPoista
 9. Älä, jumalauta, pelottele! Hyi Helkkari! (käy oksentamassa eilensyödyn nakkimakkaran pois)

  VastaaPoista
 10. Tuurilla näkyy muuten Vesa Keskisen naama. Ja onhan se (käy oksentamassa viimeviikolla syömänsä makaroonilaatikonkin pois) viälä karmeampi juttu. Suorastaan veret seisauttava jytky!

  VastaaPoista
 11. https://www.youtube.com/watch?v=nelef5JOXoY

  Klipit eivät keskenään kommentoi. Sanoo Iines. Mutta Vesa kovasti ainakin yrittää.

  VastaaPoista
 12. Vesa näyttäisi olevan vauhdissa ja ehkä kännissä.

  VastaaPoista
 13. Vesa mitään kännisä ole... kuhan näyttelee. Vesa on herrasmies. Ja monien (persaukisten) naisten mielestä "niin suloinen söpöliini, voi hellanlettas sentään..." - Kerran muakin yks tällainen Vampyyri - kun näki että mulla lompakossa oli mm. viissatanen, tai oikeastaan useampikin - niin kiilas mun kylkeeni ja alkoi, samalla kun silitteli housujeni polvipusseja, selittää mulle että "ai, kun sä oot ihana"... Olin itse samaa mieltä ja läksin kotiini.

  Ps. Mulla viissatasia ikinä lompakossani oo ollut. (miettii hetkisen, koska nyt tästä puuttuu logiikka) Niin no kerran leikkasin lehdestä viissatasen kuvan ja panin sen lompakkooni... varmaan se oli sit unohtunut sinne. Ja keräämäni lehtileikkeet Hesarista pullottivat lompakkoani entistä enemmän. - Ymmärrän kyllä tyttö-raukkaa.

  VastaaPoista
 14. ... ymmärrän kyllä tyttöraukkaa (eestiksi tüdruk) mutta vittuako minä heidän angstejaan osaan purkaa. Ev varmaan osaa! Koska olen tavallinen ihminen enkä mikään psykiatri. Kävelen vaan katuja paikasta toiseen, ja sit taas takaisin, koska haluan viettää yöni omassa sängyssäni. (Saa sinne tietysti tulla yövieraita, etenkin naisia, kunhan eivät vaadi minulta mahdottomuuksia. Koska en minä ole mahdoton.)

  VastaaPoista
 15. Vesalla on sellaista apinain Tarzanin viehätysvoimaa, josta Jane tykkää.

  VastaaPoista
 16. Niin varmaan. Ja myös Mamma Gorilla diggaa Tarzania. Eikä siinä Tarzanin tartte kauaa kiemullella kun M. Gorilla saa temppunsa tehtyä. Jää Tarzanille enempi vaan fundeeraaminen että mitäs ny... samperisti vaan nolottaa kun lähti poikuus kertaheitolla. (... LÄTKISTÄ vaan ...)

  VastaaPoista
 17. Kreegah, tarmanganii, bolgani ähäpuh, huhhuh.

  VastaaPoista
 18. En minä tuota viimeistä Keskisestä kirjoittanut, kun en muutenkaan viitsi koko miestä ajatella. Halusin vain näyttää osaavani hieman jopa apinainkieltä.

  VastaaPoista
 19. Minäpä osaankin intiaanien kieltä:
  ugh.

  VastaaPoista
 20. Ja espanjansaksaa:
  caramba donnervetter.

  VastaaPoista
 21. Tässä olen pohtinut asiaa. Kun isot herrat niin kauhistelevat, tätä Portugaliin, Ranskaan ja Ruotsiin muuttoa. Niin olen sitä mieltä, että tervemeoa. Jos parempi elämä löytyy sieltä, niin miksi me oltaisiin sitä estämässä? Onhan sentään vuorineuvoskin vapaa ihminen, muuttamaan ja elämään siellä missä työtön ja pakolainenkin? Duunareista ja eläkeläisistä puhumattakaan?

  VastaaPoista

Juttujani ei ole pakko uskoa – »enhän niitä usko itsekään», sanoi entinen eukko.(Rabelais: Pantagruel)