lauantai 28. helmikuuta 2015

Rivottaa"Kas, kulttuurin kukkasetko täällä niin kauniisti visertävät", tuli mieleeni, kun luin tämän päivän Hesarista Suvi Aholan arvion rivoja kansanrunoja käsittelevästä kirjasta: "Tupa ryskyi, parret paukkui".

Ingressissä Ahola toteaa: "Rivot kansanrunot ovat vahva todistus seksuaalisuuden merkityksestä". - Huolimatta lauseen syvämietteisestä ajatuksesta ja loppuun asti hiotusta sisällöstä, tästä minun täytyy esittää voimakkasti eriävä kantani. Mummut ja vaarit, puhumattakaan heitä aiemmin eläneistä, eivät noista kirjaan kootuista rivouksista huolimatta nusauttaa niistäneet, panna puksutelleet tai kiimassa kanitelleet, se on varmahan tosi, kylä jämpti on niin!

Ahola kertoo: "Mielikuvitus synnyttää jo muinaisia Reino Helismaita ja Juice Leskisiä, jotka ovat selvästi nauttineet sekä rivosta riimittelystä että kaikkia sopivuussääntöjä rikkovista pelehtimistarinoista.

Helismaa teki tutuista sanoituksistaan rivoja versioita, mutta ei niitä vahingossakaan olisi halunnut, saati että niitä olisi voinut, laajalle yleisölle esittää, kaveripiiriin ne jäivät. Elämäkerrassa "Jätkäpoika ja runoilija", niistä mainitaan. Varmaan Ahola on elämäkerran lukenut, muutenhan lause on kuin muinaiselta mummulta, joka valitti naapurin Arskan viheltelevän kamalan roiseja lauluja.

---

(Kuvituskuva ei liity mihinkään, vähiten kuitenkin tähän kirjoitukseen. Se esittää muoviämpäreitä myyvän, ja hauskasti nimeltään Stockmannia muistuttavan liikkeen sisäänkäyntiä.)

4 kommenttia:

 1. Tässä kalevalanpäivän kunniaksi vähän kansan parista kerättyä runoa "sen" synnystä:

  --tulevat kontio hukka ja repo vierelle
  karhu karvat kapsahutti
  hukka huulet hupsahutti
  kettu kielen kapsahutti
  se oli vitun synty

  sen pituinen se starina
  ken lienee kuullut
  kultarengas korvaan
  ken ei liene kuullut
  tervapartsa persieh - -


  Kyseessä on siis aitoa kansanperinnettä eikä mitään rivostelua. Hanneriina Moisseinen on kokonaisen kirjankin kerännyt aiheen ympäriltä.

  VastaaPoista
 2. Tuo kruunaa loistavasti Kalevalan päivän juhlallisuudet. Kurjaa oli Väinämöisellä ennen tuota, kun yritti ensin värkätä puusta, mutta teki sitten hauen leukaluusta.

  VastaaPoista
 3. Tuota noin, Tokmannihan on sama kuin Maxi Market, sen köyhänpojan Kyösti Kakkosen halpisketju, ainakin tiälläpäen. Miten se siis liittyy Yliopistoon?

  VastaaPoista
 4. Reijo Valta tuon kertoi bloggauksessaanhyvin. Helsingin yliopisto ei tykkää, kun Tokmanni pystyy käyttämään sen nimeä mainonnassaan.

  VastaaPoista

Juttujani ei ole pakko uskoa – »enhän niitä usko itsekään», sanoi entinen eukko.(Rabelais: Pantagruel)