maanantai 2. helmikuuta 2015

He antoivat kaikkensa

Internetissä on kokoomuslaisesta politiikan yrittäjyydestä käytetty runsaasti ilkeältä kuulostavaa sanontaa: "Rotat jättävät uppoavan laivan". Laivalla on joskus aiemmin tarkoitettu valtiolaivaa, mutta nyttemmin erityisesti kokoomus-puoluetta.

Jyrki Kataista on verrattu Costa Concordian kapteeniin, Francesco Schettinoon, joka päätti tervehtiä saarella asuvaa ystäväänsä, ajamalla aivan rantakiviä nuollen ja huikkaamalla: "Costa Concordia on kannustava, luova ja välittävä" - Luovuuden sijaan monet tietysti jälkikäteen olisivat toivoneet parempaa luovimista ja jonkun kyynikon mieleen saattaa tulla, että vähemmälläkin kannustamisella ja välittämisellä oltaisiin hyvin pärjätty.

Vaikka Costa Concordian ja Kokoomuksen haaksirikoista löytyy paljon samankaltaisuuksia, huomattavia erojakin on. Kapteeni Schettino poistui sentään aluksesta vasta, kun pelastustyöt olivat hyvässä vauhdissa, mutta Katainen asteli aluksesta helikopteriin jo ennen lopullisia terveisiä. 

Italialainen laiva upposi rantavesiin, mutta SS Kokoomus oli Eteläsatamassa, tukevasti laituriin kiinnitettynä. Taru Tujunen hyppäsi pelastusliiveineen, uimarenkaineen ja kelluntapukuineen partaan yli meren puolelle, ja huusi mennessään: "Nyt ollaan kuin Ellun kanat!" - Moni tietysti ihmetteli, miksi ei lankonkia pitkin maihin kävellyt, mutta täällä maissa on niin helppo olla viisas, kun merellä tapahtuu.


Laiturille tilannetta rollaattoreillaan ja inva-mopoillaan seuraamaan saapuneet kokoomusveteraanit Riitta Uosukainen, Jarmo Virmavirta, Iiro Viinanen ja Raimo Ilaskivi, huutelivat ohjeita laiturilta, kunnes uppoamisen hetkellä pakokauhu levisi heidänkin joukkonsa: "Apuaa, apuaa, pelastakaa vanhukset ensin, tulkaa auttamaan, tulkaa auttamaan, rollaattorin pyörän väliin meni kivi!"

Anne Berner ei kyllin voinut kiittää onneaan, koska hän ei koskaan saapunut laivalle, vaan otti yllättäen pestin mutaproomu Keskustan stuertiksi ja viihdytyspäälliköksi.

Joku tietysti ihmettelee, missä laivan päällikkyyden saanut Alexander Stubb oli. Hän oli estynyt saapumasta paikalle, koska oli uuden Duudson-sarjan kuvauksissa ja rooli Jäbä Leissoninakin vaati oman osansa kiireisen miehen aikataulusta. 

Jan Vapaavuori sitä vastoin taisteli urhoollisesti, kaikkensa antaen loppuun asti. Hän istui pullakahvilla Eteläranta 10:ssä ja katseli rannan tapahtumia myötätuntoisesti yhdessä puolueveli Jyri Häkämiehen kanssa. Kapsäkit pakattuina, taskussa lentolippu Luxemburgiin, Jyrin lohdutellessa kärsivää aateveljeä:"Annetaan sulle sitten mitali, kun tulet takaisin!"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Juttujani ei ole pakko uskoa – »enhän niitä usko itsekään», sanoi entinen eukko.(Rabelais: Pantagruel)