perjantai 5. syyskuuta 2014

Hauki on vanhanaikainen kala
Innostuin tavattomasti kun luin turkulaisesta opettajasta, joka on poistanut 8-vuotiaitten luokkahuoneesta pulpetit ja aikoo seuraavaksi räjäyttää opetussuunnitelman. Ensin mieleni täytti huoli, tietääkö varmasti parhaat pomminrakennussivut, mutta pian ymmärsin huoleni olevan tarpeeton ja suorastaan typerä. 

Minä kun en ole diginatiiviksi syntynyt, hashtagia sanon vanhanaikaisesti risuaidaksi, eikä sellainen edes naurata ketään, - menevät hiljaisiksi ja oudon näköisiksi. Runsaasti on minun lisäkseni vielä ihmisiä, jotka hyvin muistavat entisen puhelintentekijän, Nokian, joka valmisti aluksi halpoja ja huonoja puhelimia ja sitten kalliita ja huonoja puhelimia. Jälkimmäiset eivät käyneet kaupaksi. 

Jossain saattaa elää itseni lisäksi myös sellaisia, jotka muistavat ajan ennen You Tubea: "rammariiha myö veivattii!"  - Kokonaan en silti ole ajasta jälkeen jäänyt, vanhusten iltapäiväkerho Facebookin tunnen hyvin ja kukapa ei olisi ainakin kuullut töistä lintsaamisen perusväline Twitteristä.

Turkulainen opettaja paheksuu hissa, äikkä ja matikka -linjaa, jolla on menty 200 vuotta. Tässä hän on asian ytimessä: huithelkkariin tuollaiset aineet, joilla ei ole nykyajan kanssa mitään tekemistä! Piharatamoita opettaja vihaa erityisen paljon, niistä ja pihasta kertovan kirjan hän aikoo heittää pois. Nahkiaiset hän aikoo hukuttaa humuspohjaiseen järveen. Kirjoituksessa ei kerrottu, meinaako bensalla valella koko pihamaan ja päästä kertaheitolla kaikista ratamoista eroon.

Alaluokkien jälkeen oppilaat tarvitsevat sohvalla maaten tapahtuvien laajempien puistokemian kurssien lisäksi erityisopintoja tietokoneperusteisissa käsitöissä ja niihin liittyvien itseavusteisten, yksisuuntaisten vuorovaikutusuhteiden mahdollistajien mekaniikkaosien ajureissa ja tehojen säätelyissä. Ehkäisystä tai hygieniasta ei tietenkään tarvitse puhua, koska Diginative 3000 kerää kaiken talteen ja huuhtelee itse itsensä.

Mitä sitten yliopistossa, sitä en osaa edes kuvitella. Kaipa ne siellä ikävissään katselevat tietokoneilta piharatamoiden kuvia ja selailevat historian knoppeja: "Kato hei, - voiks sää, Urbanus, kuvitella et tääl on juttuu yhest dillest Maunu Henrikinpojast, joka ei osannu käyttää tietokonetta!" - "Aika dorga, mut nyt mä lähen vessaan paskalle ja syömään mun nuudelieväät!"

Yliopiston jälkeen työnantajat lähettävät diginatiiveille työt monimuotomateriaaleina koteihin. Työntekijä voi tutustua niihin monimuotoisesti ja tehdä työt niiltä osin kuin ne huvittavat ja sattuvat kulloinkin kiinnostamaan. Jos ei lainkaan kiinnosta, työt voi räjäyttää sitä varten kehitetyllä ohjelmistosovelluksella. - Grafiikka ja äänitehosteet ovat siinä hämmästyttävän upeat, kuvat peräti 3d-, vai olisivatkohan jopa 4d-grafiikkaa.

5 kommenttia:

 1. Hahhaa! Siis juuri turisin tyttärenin kanssa puhelimessa tästä. Hän valitti, että kaikki ei suju luokassa niin kuin Strömsössä. Tavalliseen luokkaan on ahdettu erityisopetusta vaativia tapauksia, esimerkiksi yksi tyyppi, joka on levottomana ja autistisena käynyt sairaalakoulua, on nyt lykätty muiden joukkoon. Eläköön samanarvoisuus, siitähän se autismi lähtee, että näkee normaaleja!

  Kehotin häntä tekemään maaritkorhoset, heittämään pulpetit pellolle, maalaamaan naamansa, panemaan propellihatun päähänsä, vapputorven suuhunsa ja tanssimaan sisään luokkaan räppäten. Jo ensimmäinen repliikki olisi motivoiva: onko kaikilla hyvä meno päällä? Hyvä,

  Siitä se sitten lähtisi ja opiskeltaisiin vain kiinnostavia asioita. Kysyttäisiin opetussisällöt oppilailta ja otettaisiin vertaisopetus käyttöön, lapset opettaisisvat toisiaan. Opettaja toimisi tavaran hankkijana ja ylimmäsienä juomanlaskijana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylläpäs Blogger oikkuilee! En tahtonut millään saada kommenttia läpi. Lisäksi siihen tuli kauheasti lyöntivirheitä, sorry! Luulen, että tekstin silti ymmärtää.

   Poista
 2. Kirjoitusvirheet ovat jännä asia, itse teen niitä aivan kauheasti, kun minulla on joku tauti tai sellainen. Toisilta niitä harvoin huomaan.

  Peppi Pitkätossu oli hyvin vanhanaikainen tulevaisuuden kuvaus, jossa opettajan tehtävänä oli kuoria oppilaille karamellit. Eihän niissä nyt jumankauta mitään papereita tänä päivänä, saati tulevaisuudessa ole.

  VastaaPoista
 3. Äskeiset menevät kännykän piikkiin.

  VastaaPoista
 4. Bluehost is the best web-hosting company with plans for any hosting needs.

  VastaaPoista

Juttujani ei ole pakko uskoa – »enhän niitä usko itsekään», sanoi entinen eukko.(Rabelais: Pantagruel)