perjantai 25. heinäkuuta 2014

Tavarajuna


En.wikipedian mukaan Elizabeth Cottenin (1893-1987) 11-vuotiaana tekemän kappaleen, Freight Trainin, ovat levyttäneet mm. Peter, Paul and Mary, Jerry Garcia, Bob Dylan, Joan Baez, Devendra Banhart, Laura Gibson, Laura Veirs, Doc Watson, Taj Mahal ja Geoff Farina. Minusta kyllä näyttäisi, että Dylan ei olisi Freight Trainia levyttänyt, hänen esittämällään kappaleella Freight Train Blues ei ole mitään tekemistä tämän kanssa. Elizabeth Cottenin Shake Sugaree´ta Dylan on ainakin esittänyt.

Vasenkätinen Elizabeth soitti kitaraa kielet väärinpäin otelaudalla.
---

en.wikipedia: Elizabeth Cotten

Smithsonian Folkways: Elizabeth Cotten

4 kommenttia:

 1. Kerrassaan sympaattinen täti. Lämmintä ja pehmeää on musiikkinsa.

  VastaaPoista
 2. Todellakin. Jotain tavattoman viehättävää tässäkin kappaleessa yksinkertaisuudestaan, jopa lastenlaulumaisesta jollottavuudestaan, huolimatta on. Sellaista viehättävyyttä, joka on saanut lukuisat artistit sen esittämään.

  Ei tainnut Elizabeth saada juuri musiikillista koulutusta, kun soittaa tuolla lailla kielet väärinpäin. Minusta kertoo tavattomasta lahjakkuudesta, että siihen on itseopiskellen kyennyt. Muitakin samalla lailla soittajia on tosin ilmeisesti ollut.

  VastaaPoista
 3. Tsekkasin tädistä muitakin videoita. Lämmintä tosiaan - mutta ei liian lämmintä, kuten kelit nykyään Suomessa.

  VastaaPoista
 4. Minäkin olen tässä musiikkiaan kuunnellut, aitoudestaan ja lämpimyydestään ihastunut.

  Vuosikymmeniä siitä jo on, kun olikosenyt Bayern Munchen kävi Suomessa pelaamassa jonkun harjoitusottelun. Voitti toki, mutta hieman tahmeaa oli, sattumoisin silloinkin helle piinasi. Saksassa joku lehti kuuleman mukaan kirjoitti, kuinka suomalaiset ovat sellaisin keleihin paremmin tottuneet.

  VastaaPoista

Juttujani ei ole pakko uskoa – »enhän niitä usko itsekään», sanoi entinen eukko.(Rabelais: Pantagruel)