maanantai 7. huhtikuuta 2014

Sitäpaitsi
Päinvastoin voitte kirjoittaa myös päin vastoin, jos tahdotte. Vastoin entistä, jolloin päin vastoin, toisin kuin päinvastoin, oli väärin, päinvastaisesti päin vastaisesti ajattelevia. Suomen kielen päinvastoin lautakunta, päinvastoin kuin saattaisi olettaa, on nyt tullut kanssani samalle kannalle, näissä itsestään selvissä päinvastoin asioissa.

Päin vastoin saa nyt kirjoittaa oikein.


Vaikkei olisikaan itse selvä , itsestäänselvästi voi kirjoittaa jatkossa, tai mielummin ilman jatkoa, myös humalassa tai muuten vain. Ja se on ihan oikein. Pikkuhiljaa, pikku hiljaa, tai kuten erään pikkutytön äiti puuskahti: "Pikkuhiljaa hiljaa, pikku-Hilja!"


Tämä on edistystä, mutta vielä on korjattavaa, sitäpaitsi juuri tuo sitäpaitsi, jonka vieläkin joutuu kirjoittamaan väärin, sitä paitsi. Protestoin, jota paitsi uskon asian vielä muuttuvan, niin että sitä paitsi on väärin, päin vastoin kuin nyt. Asiaani selventääkseni laitan esimerkin: "Sitä paitsi sisäpaisti on valmis, mutta päinvastoin kuin luulisi, päin vastotaan vain saunassa.
"


Mihinkään liittymätön kuvituskuva Hesarista, jossa kerrottiin itsensä Dalai Laman kyytsäävän Portugalissa nuoret kaupungille, siinä kun ainakin takavuosina kerrotaan äänekoskelaisen Kimmo Kinnusen joutuneen perjantai-iltana kysymään isältään Jormalta: "Heitäksä mut kylälle?"

2 kommenttia:

  1. Suomen kielen lautakunta on aktivoitunut kovasti. Sanotaan, että kieli muuttuu. Kissan villat.

    Kieli muuttuu toisella tapaa, silllä päinvastoin/päin vastoin äännetään samalla tavalla painottaen ensi tavua. Jos kieli olisi oikeasti muuttunut, kuuluisi erikseen kirjoitettua versiota painottaa kummankin sanan alussa: Päin Vastoin. Suomen kielessä nimittäin sanan ensi tavulla on aina pääpaino, yhdyssanassa se on vain ensi osalla. Ettäs tiedät, kielilautakunta.

    Tämä nyt tehty suvainta on siis kirjoitusasun tietoista muuttamista, ei kielen muuttumista puheessa.

    VastaaPoista
  2. Päinvastoin, itsestääselvästi lautakunta päivittää viralliskirjoittamista pikkuhiljaa parempaan suuntaan. Sitäpaitsi, paitsi sitä, se hylkää turhia ja enää pätemättömiä sääntöjä.

    VastaaPoista

Juttujani ei ole pakko uskoa – »enhän niitä usko itsekään», sanoi entinen eukko.(Rabelais: Pantagruel)