maanantai 30. joulukuuta 2013

Kun raketti matkaan lojahtaa, äijä se maahan rojahtaaUuden vuoden päätökset ovat auttamattomasti vanhanaikaisia. Paljon viisaampaa on tehdä vanhan vuoden päätöksiä. Vielä on aikaa itse kunkin tehdä elämäänsä korjaus ja lujia päätöksiä, jotka kantavat kauas tulevaisuuteen, aina ensi vuoden puolelle.

Vielä vaikkapa uuden vuoden aattona klo 23:55 voi itsekurin ja itsensä kehittämisen aloittaa: "En juo tänä vuonna enää lainkaan!"  Hetken se tuntuu pahalta, mutta pikkuhiljaa alkaa sujua yhä helpommin. Seuraavana vuonna voi sitten palkita itsensä ja ottaa vaikka vähän enemmän. Kilon nakkeja syötyään voi jo yhdentoista aikoihin illalla todeta, että nämä olivat sitten viimeiset tänä vuonna,  vasta joskus ilotulituksen jälkeen vetäisen toisen samanlaisen satsin. 

Tällaiset pienet kikat auttavat itsensä kehittämisessä, kilvoittelun jälkeen olo on uudistuneen raikas. Itsetuntoa nostaa, kun voi aivan totuudenmukaisesti sanoa: "Koska viime vuoden lopulla en juonut mitään" - tai "Pidin niin kauhean dieetin, että nyt voin huoletta syödä itseni turvoksiin!"
Tipaton tammikuu kannattaa kuitenkin ehdottomasti pitää, ei sellaisesta tipasta mihinkään ole. Talouskokojen pakkaukset ovat suositeltavia myös siksi, että ne tulevat halvemmiksi ja säästävät raaka-aineita, siten myös luontoa. Laivalta alkoholia noudettaessa kannattaa etukäteen pohtia, olisiko eväiden mukaan ottaminen sittenkin viisainta. Kun oikein syvällisesti asian ajattelee, ei ole mikään ongelma olla laivamatkaa näkkileivän ja camping-makkaran varassa. Kaikkein syvällisimmät voivat helposti olla matkan jopa kokonaan syömättä. - Rahaa jää huomattavasti enemmän alkoholiin sekä laivalla nautittavaksi että kottikärryyn lastattavaksi ja kotiin vietäväksi. Moni ei kuitenkaan uudelle matkalle pääse ihan pian, se saattaa helposti siirtyä jopa helmikuun puolelle. Erikseen täytyy vielä varoittaa, että liian pienet lastit saattavat loppua jo satamasta kotiin matkustettaessa. Luulen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksenkin sellaisesta vakavasti varoittelevan.

 ---

Uuden vuoden päivänä mahdollisesti kirjoitan kirjoituksen, jonka otsikko on: "Oma vikas, mitäs läksit!". Tai niksinurkan: "Auttaako kymmenen asperiina, coca cola ja anjovispizza?" ja "viimeisimmän muodin mukaiset silmälaput".  Tämä kuva siihen varmaan tulee.

 ---
(Satamakuva on viime kevättalvelta, vuosi 2014 alkaa plusasteissa) 

3 kommenttia:

  1. Vuosi takana iliman ryypyn ryyppyä! Mitään muuta vaikutusta (raha-asiat, perhe-elämä) en ole havainnut kuin että rytmihäiriöt ovat olleet melko vähissä.

    VastaaPoista
  2. Ps. Asperiinia tai parasetamoolia sisältäviä särkylääkkeitä elä rapuloihis ota. Burana (ja korjauskalja) ainut vähiten vaaraton. Sanoo uudemmat tutkimukset rapulalääkkeistä.

    VastaaPoista
  3. En minä ikinä krapuloita lääkitse, eivät ne pahoja ole kuin henkisesti. No jaa, joskus oluella. Uusi vuosi menee kokonaan selvinpäin, nämä juhlapyhät eivät ole bravuurini. Muuten olen oluesta nauttinut(!) menneenä vuonna. Saattaa olla vuosi 2004 tai jotain sellaista, kun viimeksi laivalla kävin. Humalassa ostin useita isoja viinapulloja, konjakkia sun muuta. Aamulla ne tympivät ja lahjoitin kaikki kavereille: "minähän en alkoholia ala kantamaan, saa sitä maistakin kun maistuu." On saanut.

    VastaaPoista

Juttujani ei ole pakko uskoa – »enhän niitä usko itsekään», sanoi entinen eukko.(Rabelais: Pantagruel)