keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Ei Kiuru vielä kesää tee


- Jaaha, onkos Ville tehnyt läksyjä?
- Opettaja, kysymykset tuntuivat niin laajoilta ja kauaskantoisilta, että asetin työryhmän niitä arvioimaan. Se saanee työnsä valmiiksi joskus ensi vuoden kesäkuussa.
- Loistavaa Ville, olet sisäistänyt nykyaikaisen ongelmien ratkaisun kiitettävästi, saat täyden kympin koko kurssista!

---

Työryhmä luovutti opetusministerille kolmen eri mallin ehdotuksensa lukio-opetuksen uudistamiseksi. Viimeinkin järki on voittamassa ja täsmälleen oikeasta paikasta, lukiosta, karsittaneen opetuksesta turhat painolastit, kuten yleissivistys. Ei ole kenenkään etu, että tulevat työrobotit opiskelevat oppiaineita, joista saattaa lopulta olla heille työelämässä jopa korvaamatonta vahinkoa: turhanpäiväinen ajattelu voi häiritä keskittymistä vaativiin työsuorituksiin. 

Vielä ei ole tietoa, hankitaanko kaikille lukiolaisille opetusministeriön  puolesta ns. älypuhelimet korvaamaan mahdollisen älyvajauksen, eikä siitä, minkälaisia pelejä niihin ladattaisiin, turvaamaan viihtyisä ja innovoimiskeksimiseen innostava työympäristö. Angry Birds ainakin tuntuu kotimaisena luonnolliselta valinnalta, onhan opetusministerimmekin Kiuru.


---

 Valtaan hamuava keskustapuolue halusi Suomenmaa-nettilehdessään yhä kehua Pukkilan älykääpiömäistä ja laitonta ideaa kunnan maksamasta lotosta.

Mikäs on kehuessa, kun päätös oli omien tekemä. Kehuillaan puolue kuitenkin mitä ilmeisemmin paljasti ensi vaalien jälkeisen talouspolitiikkansa: "Ihan lottopohjalta mennään!" - Puoluetta täytyy joka tapauksessa kehua pitkäjänteisestä toiminnasta, kun se jo nyt on aloittanut tulevan talouspolitiikkansa toimivuuden testaamisen pikkukunnassa. Pukkila kaalimaan vartijana ja sitten kepuli koko Suomenmaan. 

Pelin politiikkaa, sanoisi Veikko Vennamo. Näistäpä mieleeni tuli ilmeisesti tositapahtumiin perustuva juttu, kun kepulaisisäntä meni vaivoineen lääkäriin: "Persu on kamalan kipeä!" - "Niinpä niin, ja teillä sama vaiva vai?"
---

(Valokuva Riku Riemu: joku tuoli Kansallismuseosta)

13 kommenttia:

 1. Tiesitkö Riku, että lapsuuteni seuduilla myös itikan (hyttysen, ei lehemän) poikasia, niitä jotka rapakoissa, hitaasti virtaavissa puroissa ja jopa kylmissä lähteissäkin uiskentelevat sen jälkeen kun naarashyttynen on laskenut munansa (?) veteen ja niistä on kehittynyt hyttysen esiasteita, kutsuttiin kiuruiksi?

  Ja se "itikkahan" ei jossakin pohojanmaalla ole hyttynen (Itikan teurastamossa mm. ei teurasteta hyönteisiä), mutta en viittaa mitenkään, että yhtäläisyyttää tähän jälkimäiseen Kristassa olisi.

  Aika topakasti nykyinenkin opetusministeri julkisuudessa esiintyy. Jukka Gustafsonia oli muuten vain hauska seurata, mutta Henna Virkkusesta jäi kalsahko olo nättiydestään huolimatta.

  VastaaPoista
 2. Itikan lehmänjalostamot tiedän, hyttyskiuruista en tätä aiemmin muista kuulleeni. Sen kuitenkin muistan, kun joskus sanottiin, ettei akka vaihtamalla parane; sopisiko se sitten millään tavalla tähän opetusministeriyteen. Varmaan niillä on tekemisen puutetta, voisikohan valtio hankkia lisää sovelluksia ministerin älylaitteisiin, sellainen saattaisi olla kokonaisedullista.

  VastaaPoista
 3. Kunpa tuommoisia villejä oikeasti alkaisi olla peruskouluissa. Voisi todeta, että opetus on kantanut hedelmää.

  Kiurulle kenkää. Uskomaton propellipää. Äidinkielenkin muuhun Eurooppaan nähden vähistä kurssseista ollaan karsimassa yhtä aikana, jolloin lasten lukutaito kulkee alamäkeä ja oppiminen on entistä lyhytjännitteisempää ja vaikeampaa..

  VastaaPoista
 4. Päättäjien hommat ovat vaikeita, kun pitää näyttää viisaalle silloinkin kun asiat ovat itselle ylivoimaisia. Se johtamisen ikuinen ongelma, että jokaisen pitää todistaa itsensä ja suurenmoisuutensa. Piruuttani olen ihan fiksuilta nuorilta parikymppisiltä kysellyt Paasikiven, Kallion, Svinhufvudin ja Ståhlbergin kuvista, että mikähän se toomonen jätkä on ollut. Muistaakseni yksi tunnisti hieman epävarmasti Paasikiven. Lasse Vireniä on aivan turhaa arvuutella: mitään yhteistä kieltä minulla heidän kanssaan ei ole.

  VastaaPoista
 5. Kiuru, vaikka ministeri onkin, on vain työkalu jolla koneistoa julkisuudelle "päivitetään". Sepät ("työryhmät" konsulteineen) jotka siellä koneiston sisällä vaivihkaa uudistuksia suunnittelevat, eivät tule koskaan näkyville. Vähän niin kuin rauhanajan oloissa nykyinen puolustusministeri Haglund joka hyvin äkkiä vaihtuisi lepertelemättömään kenraaliin jos tykkejä pitäisi ruveta suuntaamaan johonkin päin.

  VastaaPoista
 6. Siitä juuri on kysymyskin, niin ei politiikassa saisi olla, kyse on piiloon menemisestä, ministeri on se jolla on vastuu ja valta. Näistä komiteoista on esimerkkejä riittävästi (mikä on SOTE?), pitkästä hautomisajasta huolimatta tulos ei ole mikään "tutkimukseen pohjautuva viisaus", vaan jotain aivan gonzoa.

  Liekö opetusministerille nyt mietintönsä jättäneen komitean asettaja edes hengissä, vai joko lapsenlapsensakin ovat kuolleet?

  VastaaPoista
 7. Tarkennan vielä: asiantuntijoita ja komiteoita täytyy olla, mutta ministerit eivät saa mennä niiden taakse suojaan vastuuta pakoon.

  VastaaPoista
 8. Tavallaanhan ne eivät piiloudukaan. Ministeri vaihdetaan jos homma kusee, komiteat jatkavat samoin jäsenin. Luepa Hanna Kuuselan&Matti Ylösen kirja Konsulttidemokratia. Jo alaotsikko on paljon puhuva: "Miten valtiosta tehdään tyhmä ja tehoton"

  VastaaPoista
 9. Konsultit ovat myyntiapinoita, myyvät mitä saavat myydyksi, vaikka sukulaisensa. Vastuu on silti edelleen ministerillä.

  VastaaPoista
 10. Ministerillä on vastuu, en sitä tietenkään kiellä. Mutta entä kun tekee virheen tahtomattaan tai tieten, niin seuraukset? Korvaako hän mahdolliset menetykset? Putoaako peruspäivärahalle etsiskelemään uutta jobia? Vai meneekö tyynesti autokouluun kun aiemmilta kiireiltä se on jäänyt suorittamatta? Pieni häpeänpuna ei juuri minua hellytä potkujen tiedotustilaisuudessa eikä sillä korvata yhtään mitään.

  Lähipiirissäni eräs muutamien vuosien "ankaralla" työponnistuksella konsulttialalla tienasi niin huikeita summia, että nyt matkustelee ympäri maailman harrastamassa kalastusta. Ts. ottamassa onkeen, valokuvaamassa saaliin ja päästämässä sen revityin suupielin takaisin "vapauteen". Mutta näitähän ei saa arvostella: kateelliseksi arvelevat vain.

  VastaaPoista
 11. Poliitinen vastuu ja mitä se on - heh heh.

  Televisiota katson, pystyisiköhän tuo Kyllönen siivoamaan ISS:llä ilman nopeaa irtsanomista? Astrid Lindgrenin hahmoista, kuten herra Tossavainen, en sano mitään.

  VastaaPoista
 12. Herra Tossavainenhan on sellainen hahmo, että sitä ei voisi edes keksiä, mutta on vaan totta. Kyllä minullekin kelpaisi kova palkka ja ainoa mitä tekisin, kirjoittelisin 2-3 blogia päivässä Herlinin sanomiin.

  VastaaPoista
 13. Jotain täytyy puuhastella, että aika kuluu, ei ole aina helppoa kansanedustajallakaan kun tunnit mataa.

  VastaaPoista

Juttujani ei ole pakko uskoa – »enhän niitä usko itsekään», sanoi entinen eukko.(Rabelais: Pantagruel)