maanantai 1. huhtikuuta 2013

Merkittävien rakennusten remontit etenevät Helsingissä
Hyvin erikoisena tietona voidaan pitää, että valtioneuvoston linna on täysin yllättäen suljettu, pitkällisen peruskorjauksen ajaksi. - Aiemmin presidentti joutui evakkoon samasta syystä, siksi tämänvuotiset linnanjuhlat joudutaan järjestämään Helsingin vanhassa jäähallissa. Eduskunta joutuu toisiin, väliaikaisiin, tiloihin - luultavimmin Messukeskukseen - vuonna 2015.
Valtioneuvoston linnassa toimineet pääministerin johtama valtioneuvoston kanslia, oikeuskanslerin virasto ja valtaosa valtiovarainministeriötä, ovat remontin ajaksi siirtyneet etelärannassa sijainneen, lopetetun hotelli Palacen tiloihin. Samassa rakennuksessa toimii myös Elinkeinoelämän keskusliitto, - tästä saatavaa synergiaetua pidetään, pääministerin kanslian mukaan, huomattavana.Ehkä kaikkein oudoimmalta kuulostaa asiantuntijoiden väläyttämä mahdollisuus, että valtioneuvoston linna joudutaan mahdollisesti purkamaan kokonaan, - sen huonokuntoisuuden vuoksi! Valtion kiinteistöyhtiöstä kiistetään, että rakennuksen sairaalaparakkimainen ja ruma ulkonäkö olisi peruste mahdolliselle purkamiselle, mutta myönnnetään, että toki paikalle soisi, Senaatintorin ankeaa ja masentavaa ympäristöä virkistämään, jonkun hieman siistimmän ja edustavamman rakennuksen.

Rakennuksen korkealla iällä todetaan olevan merkitystä tarkastuksessa paljon pelättyä huonommaksi osoittautuneeseen kuntoon, mutta tärkeimmäksi syyksi nousee sen pitkäaikainen käyttäjäkunta.

Kiinteistöä pitkään hallinnut keskustapuolue ei tyytynyt poistuessaan, ikiaikaiseen nautintaoikeuteensa perustuen, viemään mukanaan ainoastaan osaa julkisivun pylväistä (kts. kuva), ja pylväskolmiossa sijainnutta könninkelloa, vaan  rakennuksesta puuttuvat tiettävästi lähes kokonaan esimerkiksi wc-pöntöt ja  ovenkahvat, sekä suuri osa valaisimista. 

Julkisivun pylväiden lisäksi muitakin rakennuksen kantavia osia on tiettävästi kulkeutunut kotitiloille maakuntiin, niin että jopa sortumisvaaraa pidetään mahdollisena. 

Tamminiemestä on aiemmin - päämiehen kuoleman jälkeen - palautettu rakennukseen joitain, myöskin lainassa olleita, pikkuesineitä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Juttujani ei ole pakko uskoa – »enhän niitä usko itsekään», sanoi entinen eukko.(Rabelais: Pantagruel)