tiistai 19. maaliskuuta 2013

Go Spelit

Vuonna 1973 kuollut Sister Rosetta Tharpe ei aina ollut kaikkein puritanistisimmille gospel-ihmisille mieleen, hän on yksi rokin juurista. Sisaren sanotaan antaneen vaikutteita Elvikselle, Little Richardille, Jerry Lee Lewikselle ja kumppaneille.

Voi jumal... anteeksi - Siunakkoon! - kun rokin isoäiti alkaa vetää sähkiksellä sooloa tämän Down By The Riverside- esityksen loppupuolella!

Suurelta Mahalia Jacksonilta tämä fiilistely, kirkkokansa alkaa sen loppupuolella vaipua transsiin. Kuvanauha on osin ala-arvoinen, mutta kappale jumalainen ja tilaisuus historiallinen, yleisössä mm. Martin Luther King, Jesse Jackson & kumppanit juuri ennen sitä "Mullon unelma"-puhetta.


How I Got Over:


3 kommenttia:

 1. Uhhuh. Nämä esitykset menevät suoraan suoneen. Rosetta soittaa paljon elävämmin kuin esim. Erja 'hohhoijaa' Lyytikäinen. Mahalia taas on sielukkaampi ja lohduttavampi kuin yksikään ojan pohjalla krapuloissaan valittava luterilainen syntisäkki ['matkamies maan'].

  VastaaPoista
 2. Tämä on oikeaa Elävää musiikkia, Lyytikäisen soitanta kuulostaa kieltämättä, teknisestä taituruudestaan huolimatta, vähän ulkoaopetellulta ja steriililtä.

  Nämä ovat aito asia!

  Kun vanhaa negro-spirituaali sanaa ei voi enää käyttää, tuo "gospel" minua hieman häiritsee, kun sitä ovat kaikki mahdolliset helluntalaisten sekakuorot mölinästään käyttäneet.

  Vanhat gospel-laulajat eivät pitkällä tikullakaan olisi koskeneet bluesiin, syntiseen musiikkiin. Ulkomuistista muistelen Mahalian sanoneen jotenkin, että: Kun on allapäin ja esittää bluesia, on sen jälkeen edelleen paha olo, mutta tästä (gospelista) tulee hyvä olla.

  Siinä se suurin ero näiden kahden välillä taitaa ollakin.

  Minä näistä toisinaan haen hyvää oloa, se jopa toimii. Kaksi kaljaa ottaneena tosin tulee suru puseroon ja luterilainen syntitaakka alkaa painaa.

  VastaaPoista
 3. Vaan on hieno tämä John Lee Hookerin vanhoilla päivillä hitistään tehty video - siinäkin on ihan oikeaa iloa.

  Ladies and gentelemen, may I present:

  One bourbon, one scotch, one beer!

  VastaaPoista

Juttujani ei ole pakko uskoa – »enhän niitä usko itsekään», sanoi entinen eukko.(Rabelais: Pantagruel)