sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Hyvin käy - Riihimäkeä ei näy!
Haaveenani on jonain päivänä kirjoittaa Hyvinkään Uusi paikallishistoria. Myönteinen, iskevä ja nykyaikainen sen täytyy tietysti olla. Kun saan aikaiseksi, käyn kysymässä kauppakamarilta ja muilta paikallisilta yhdistyksiltä halukkuuttaan kustantaa teos.

Aika paljon materiaalia minulla on jo kasassa. Fiktiota en tietenkään kirjaan sekottaisi, tiukalla totuus- ja asialinjalla mentäisiin.

Kirja alkaisi kuvauksella sokeasta teräsmiehestä, upeasta Johan Ebenhard Vennisestä, joka rakensi paikkakunnalle talon. Joutui muuttamaan muualle, koska tuskaantui nuorison kiusaamiseen, kivittivät talonsa ikkunoita rikki.

Idols-ja Big Brother-kilpailujen voittajista, sekä Salattujen elämien näyttelijöistä puolet lienee Hyvinkäältä kotoisin. Yksi pääsi Ameriikkaan asti, ei ole vielä takaisin tullut.

Tapahtuma- ja tunnelmaväläykset menneestä ja nykyisestä tekisivät kirjasta erilaisten julkimoiden ohella mielenkiintoisen.

1960-luvulla The Beatles-yhtyeen esiintyminen paikkakunnalla oli jo sovittu, paikallinen urheiluseura alkoi viime hetkillä jänistämään ja vetäytyi hankkeesta.Helene Schjerfbeckin nimellä on vetoa, laittaisin isolla myöhemmän kauden muotokuvansa, kuvatekstiksi: "Virkisty Hyvinkäällä!"

Mika Waltari vietti lapsuudessaan ja nuoruudessaan paljon aikaa Hyvinkäällä. Sai turpaansa ja löysi rataleikkauksesta pääkalloja, elävä kuvaus tapahtumista loisi teokseen romanttista seikkailua.
Nykyaikaa kirjassa kuvaisi mm. pikkukylään hiljattain rakennettu - lattiapinta-alaltaan Suomen viidenneksi suurin - kauppakeskus. Järjestivät äänestyksen nimestä, takavuosien suosikkiyhteestä tuleva Raptori voitti. Raatelevaa hirmuliskoa ei nimeksi kuitenkaan valittu, ei tullut edes Karvat. - Tuli Willa. Se on hieno.


Uuden paikallishistorian nimen antaisin sponsorin valita. Oma ehdotukseni olisi: "Aurinko paistaa risukasaankin - ohutta yläpilveä Hyvinkäällä!"


Lopuksi laitan tähän Beatleksiä:

 


6 kommenttia:

 1. Onko riihien savuja alataivaalla kun Riihimäkeä ei nävy?

  Riihimäestä minulle on jäänyt tunne, että se on ruskea? Oliko ennen Kuopiosta tullessa (ja mistä tahansa -paitsi Marsista-) Hämeenlinnaan aikoessa junanvaihto? Siis 60 tai 70-luvulla.

  Mulla nimittäin on semmonen olo, että isä meni siinä junan ravintolavaunusta aseman ravintolavaunuun eikä sen puheenlorsaaminen katkennut kuin sen verren, että tässä kerettään kun on junanvaehto. Oltaisiinko oltu menossa Hämeenlinnnaan veljpoikia kahtomaan.

  Aikuiselta ololta ei siitä kaupungista ole jäänyt yhtään mitään mieleen vaikka olen siellä käynyt kun yksi kaveri asui.

  Hyvinkäältä tulee mieleen melkein yhtä vähän muistoja. Kerran kurvasin Treelta Hesaan mennessä ihan keskikylälle asti, mutten Helene S:n kylttiä kyllä käynyt lukemassa. Olisinko jonkun jättänyt kyyvistä poes.

  Vaan kannatan ehdottomasti totuuspohjaista elämänkertaromaani paikkakunnasta. Mieluummin kokonaista sarjaa malliin Päätalo.

  VastaaPoista
 2. Varuskunta, veeärrä, vankila ja ongelmajätelaitos - se on Riihimäki.

  Ratkaisevaa on tietysti mistä suunnasta lähestyy, mutta laitoin ensimmäiseksi kuvaksi kuvan junan hätäjarrusta.

  Hyvinkäällä asui ehkäpä kymmenen vuotta sellainen ukko, joka haisi voimakkaasti vanhalle viinalle, kakalle ja tiesmille. Hymähteli jossain paikkakunnan kulttuurihistorialle: "Turusta kun olen kotoisin!". -

  Tuoksuherran nimi oli Bror Wahlroos.

  Voi niitä kirjoitella, Taivalkoskesta minä voisin jatkaa vielä Päätalonkin jälkeen:

  Taivalkoskella aukeaa laaja ei mitään, jonka vieressä kohoaa suurena ja mahtavana ei mitään, jonka vertainen on vain ei mitään... Lisäksi paikkakunnalla on 150 pienempää ja 68 isompaa Kalle Päätalon patsasta.

  VastaaPoista
 3. Taivalkoskellako ei mittään?

  Eilenkin yksi perämetsien mies oli (Kalevan mukaan) linnoittautunut aseiden kanssa puolustamaan jotain koko yhteiskunnalle tärkeää, ehkäpä juuri niitä Päätalopatsaita, mutta sammunut kesken valvonta-ja puolustustoimiensa.

  Kaveri oli sitten hortoillut myöhemmin Kuusamon raitilla (jonne taivalkoskelaiset humalikot putkaan köijätään) ja ihmetellyt, kun ei ruokaa tuuva, pittää kyliltä ite lähteä haalimaan, ja käsiraudat tiukasti ranteissa: "Miten näillä syyvään, häh?", se oli kysellyt vastaantulijoilta.

  Poliiseja edelleen autioituvilla selkosilla on harvakseltaan ja joutuvat putkavahditkin miliisin tehtäviin välillä poistumaan. Jättävät sellien ovet sentäs selälleen jos sattuu vaikka tulipalo...

  (Edellinen siis fiktiivistä taustoittamista jännittäville selkosten tapahtumille joita uutisista vain otsikon verran saamme lukea)

  VastaaPoista
 4. En minä Taivalkoskesta mitään tiedä. Paitsi tietysti sen mitä Päätalolta olen lukenut; eli suurimman osan tuotannostaan.

  Kotipaikkarakkaus on hyvä asia, luulen että sellaista on suurimmalla osalla ihmisistä. Kuitenkin sellainen mainoksenomainen paikkakuntien omakehu saa joskus aika huvittavia piirteitä.

  Oikeasti jos Hyvinkäätä pitäisi kehua muille, en keksi muuta kuin Rautatiemuseon, se on mielenkiintoinen.

  Pitkään minulla oli kuva, kun humoristit olivat muuttaneet edesmenneen kunnan, Nurmon, mainoskylttiä.

  Nurmo, keidas keskellä lakeutta-> Nurmo, skeida keskellä lakeutta

  VastaaPoista
 5. Mieleni on aina tehnyt muokata Kajaanin sisätuloväylillä olevia kylttejä (Joensuusta päin): 5 km:n päässä lukee "Pian olet perillä" ja kaupungin rajalla "Nyt olet perillä". Eli siis tuon perillä-sanan aloittaisin V-kirjaimella.

  Suonenjoen vanha mainos "Hiljennä tok, kohta tulloo Suonenjok" sen sijaan ei kaipaa mitään muutoksia.

  Ei vain tainnut enää olla kun viimeksi kävin sillä suunnalla?

  Vesi-viemärilaitoksen pakettiauton kyljessä luki työmaakaivantomme äärellä Sotkamon Kunta. Kirjoitin kahvitaolla auton pölyiseen peltiin jatkoksi "=Kutkamon Sonta".

  VastaaPoista
 6. Paikkakuntia ja nimiä, niistä riittää ja riittäisi juttuja vaikka kuinka paljon. Koululaisina pohdimme, mitä ihmettä mahtaa lukea urheiluseura Kyröskosken Pärskeen verkkareissa.

  Juice kirjoitti paljon lauluja eri paikkakunnista. Hauhosta minulle tulee mieleeni, kun olin kuskina ja ajoimme kaverini kanssa ohitse. Hän tuumasi, että pitäisi mennä katsomaan, onko siellä viinakauppaa. Samassa kuitenkin tajusi, että asian voi hoitaa helpommin. Soitti numerotiedusteluun ja pyysi yhdistämään Hauhon viinakauppaan. Hetken takeltelun jälkeen tuli vastaus, "Hauholla ei näyttäisi olevan viinakauppaa!" - Selvä; jatkoimme ohikulkutietä.

  Ulkomaalaiset kuulemma nielaisevat pari kertaa kun kuulevat sanan Helsinki. (Hell sink I = helvettiin uppoan minä)

  VastaaPoista

Juttujani ei ole pakko uskoa – »enhän niitä usko itsekään», sanoi entinen eukko.(Rabelais: Pantagruel)