lauantai 16. kesäkuuta 2012

Helis maa

















Repe Helismaasta saattaa ihmisillä olla erilaisia käsityksiä.

Rautavaara, Pakarinen, Ikävalko, heidän laulamansa kappaleet. Villin lännen tarinat, Tukkijätkät, Rillumarei ja Pekka Puupäät.

Kriitikot kärvensivät niin, että yltyi Rovaniemen markkinoiden ja muiden jälkeen kirjoittamaan Hei Rillumarein, elokuvan joka hyvähuonoudessaan on lähes ylittämätön. Siinä saattaa aavistaa samanlaista uhmaa, kuin myöhemmin Ryhmäteatterin Tabun tekijöiden Hömppäherroissa. Jukka Kajava oli joskus joistain heidän tekemisistään kirjoittaessaan maininnut tuolla nimellä. Mitäs yllytti!

Laulujen tekstittäjänä Helismaa teki vaikka mitä. Rautavaaralle ja Pakariselle kirjoitettujen lisäksi paljon paljon muuta. Jotakuin 1500 levytettyä sanoitusta.

Sanoitti tai käänsi monien Olavi Virran laulamien tangojen sanat. 

Myös monien kappaleiden sanat, joita myöhemmin esitti Topi Sorsakoski ja Agents. - Tuopin jäljet, Hurmio, Ajomies, Surujen kitara, Vihreät niityt...

Juha Eirton Tiikerihai, Helismaata - Eila Pienimäen Vanhan veräjän luona ja Tulenliekki - Metrotyttöjen Äidin syntymäpäivä ja Hiljainen kylätie. -Kaikki Repen sanoituksia/käännöksiä.



---


3 kommenttia:

 1. Millainen olisikaan aikakausi jonka ME muistamme Helismaalla ilman Helismaan sävellystä ja sanoitusta? Voiko sitä edes kuvitella?

  Maa ei helisis, nih!

  VastaaPoista
 2. Sellaista en pysty kuvittelemaan, kun en tiedä onko "helismaa" minkä sorttinen yrttiviljelmä. Googelillakaan en sanalle merkityksiä löytänyt.

  Helismaa oli osa jatkumoa ennen häntä alkanutta, hänen jälkeensä jatkuvaa. Vaikutuksensa on ollut suuri.

  Näitä kun mielenkiinnosta plarailin, paljon siellä on yllättäviäkin sanoituksia.

  Youtuben tekijätietoihin ei voi luottaa, vilisee virheitä. Tuo äänitearkiston lista lienee luotettavin.

  Itse laulamistaan olen kuunnellut monta kertaa Sorsanmetsästystä, sen pitkä tarina on hauska alusta loppuun. Sanojen lisäksi myös sävellys on merkitty hänelle.

  Matkassa oli kaikki ilmapyssyistä pertaaniin ja karnaattiin asti: "eikä peljätty ensinkään!"

  VastaaPoista
 3. Sattumalta tänne uudestaan eksyin. Kerron kuvasta, että jonnekin noiden, silloisen sisätautisairaalan, pylväiden taakse Repen elämä sammui; ei kirjoittanut Rautavaaralle lupaamaansa tarinaa "Olipas joulu Jooniassa". Pylväiden muodon on piirtänyt Engel.

  VastaaPoista

Juttujani ei ole pakko uskoa – »enhän niitä usko itsekään», sanoi entinen eukko.(Rabelais: Pantagruel)