torstai 13. lokakuuta 2011

Helsingin uusi kaupunginkirjasto - Elämystalo!




Kirjat ovat vanhanaikaisia, haisevat pahalle ja keräävät pölyä, niitä ei kenenkään trenditietoisen tule hankkia kotiaan rumentamaan.  

Kirjahylly (puhumattakaan monista!) pilaa yksityisasunnosta sen usein jo lähtökohtaisesti huonot mahdollisuudet elämykselliseen ja virikerikkaaseen, henkilökohtaista kasvua tukevaan rentouttavaan atmösfäärillisyyteen, jollaisesta lähtee aina intoa puhisten jokaiseen uuteen kreatiivisen innovatiivisesti luovaan päivään! Paljas seinäpinta, katto korkealla ja tilan avaruudellinen spatiaalisuus saavat ihmisen oivaltamaan neron lailla neron lailla uudelleen ja uudelleen: Heureka, heureka, heureka!

Kirjastot ovat vanhanaikaisia. 

Lähes kauhunsekaisin tuntein olen seurannut Helsingin uuden "kansalaisen olohuoneen" (keskustakirjasto) suunnitteluprojektin etenemistä. Tässä vaiheessa näyttäisi, että pahimmat kauhuskenaariot ovat toteutumassa; tiloihin aiotaan hankkia suuria määriä kirjoja!

Kehottaisin hanketta eteenpäin vievien tahojen vakavasti pohtivan, voiko kirjat eristää riittävän tehokkaasti meidän normaalien ihmisten näkyviltä!
Vuosittain vaihtuville kurssikirjoille pitää toki löytää oma keskeinen ja avara tilansa, muuten kirjat voi hyvin sijoittaa rakennuksen alimpaan kellariin.  Itsestään selvää lienee, että kirjatiloille tulee järjestää oma, huomaamaton sisäänkäyntinsä runsaine rollaattorikaistoineen, mieluimmin rakennuksen takaosaan.


Kulttuurivihamielisten uusin isku näyttää olevan tiloihin tulevan saunan vastustaminen! Saunan, joka meille suomalaisille on ikiaikaista, kaikkein rakkainta kulttuuria. Saunan merkityksellisyyttä eivät ole tajuavinaan, eivät ymmärrä sen olevan osa myös suurempaa kokonaisuutta ihmisen henkisessä kehityksessä!

Alkuillasta Elämystalon asiakas alkudrinkkien tai koffin kolmosen jälkeen menee esimerkiksi täysmittaiseen elokuvateatteriin, jossa zombi-elokuvia esitetään non-stopina 24 tuntia viikon ympäri. Esitettävissä mainoksissa sponsoreiden ja asiakkaiden tarpeet on huomioitu integroidun kokonaisjoustavasti.

Vielä käynti viihtyisässä Nokia-baarissa pikaisilla tai tunnelmaillallinen Sonera-kalaravintolassa, samalla lähes huomaamattoman helppo uusien liittymien hankinta - ja kokonaisedullinen, miellyttävä kulttuuri-ilta on lähes kliimaksissaan.

Puuttuu enää sauna, yksinäisille thai-hieronta, pariutuneille viihtyisät majoitustilat!

 ---
Taiteilijan näkemys vuonna 2017 valmistuvasta Elämystalosta. Kuvassa on huomioitu rakennuksen saumaton soveltuvuus ympäristöönsä, erityisesti Sanomataloon, mutta myös juuri valmistuneeseen Musiikkitaloon ja Eduskuntataloon.
 Linkkejä:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Juttujani ei ole pakko uskoa – »enhän niitä usko itsekään», sanoi entinen eukko.(Rabelais: Pantagruel)