maanantai 7. maaliskuuta 2011

Iso kasaSunnuntaihesarissa toimittaja Jenita Sillanpää vihjaa Sanomatalon, Eduskunnan, Eduskunnan lisärakennuksen ja Kiasman täyttämisestä kaupungin kaduilta kerätyllä lumella. - Kuvassa lumikasa on häveliäästi sijoitettuna talojen välille.

Kuljetuskustannuksia siinä tietenkin säästettäisiin, silti käytännön toteutus jää mietityttämään. - Voisiko lumet kärrätä esimerkiksi pelkästään Sanomataloon, jossa toimittajat niitä aikansa kulukkeeksi lavuaareissa sulattelisivat?

Mielestäni ajatus on hylättävä käyttökelvottomana.

Polkupyöräkuvaa hieman ihmettelin; eihän vain kukaan - ainakaan toimituksesta - siinä näkyvää romanikerjäläistä ole palkannut polkupyöräänsä vartioimaan kaupungin työkoneilta?(kuvat: Helsingin Sanomat 6.3.2011)

6 kommenttia:

 1. ...sitten kaivettaisiin se iso kasa yhtä ontoksi kuin se eduskuntatalo enimmillään onkin...

  Meidän pihassa on tämän talven lumia useita kasoja joten muksut laskevat ensin montako niitä on ja sitten vasta mäkeä niiden kaikkkien päältä.

  Yhden kaivoin ontoksi ja eilen piilouduin sinne sisälle. Herra P:n 7.n v synttäreille osallisuva lapsilauma kävi sitten muiden aikuisten opsatuksella ongelle sen kasan katolle (kairasivat tietenkin ensin reiän). Kun iso rautakoukku ujuttautui minulle, laitoin siihen sattumia ja oli kuulema ollut mukavaa. Minä en kuullut niitä riemunkiljahduksia sillä lumi eristää tehokkaasti kaikki äänet.

  Laitoin oikeiden sattumien (karkkipussi tms.) sekaan mm. kujeillesani seitipaketin, polkupyörän sisuskumin, tutin, rukkasen, kengän, lelukäärmeen jne...

  ...voisiko siis ajatella, että eduskuntatalo olisi olemassa vain, jos lunta tulee tarpeeksi, että sen saa tehdyksi taivaalta ilmaiseksi satavasta materiaalista ja että se olisi joka tapauksessa olemassa vain tietyn, lyhyen ajan vuodesta?

  Siinä tulisi kustannussäästöä moninkertaisesti. Siellä edustajat lämpimikseen kaivelisivat itse omat työhuoneensa, huussinsa ja takkiensa naulakkotilat. Isossa salissa huhkittaisiin työtä vuorotta ja välillä äänestettäisiin lumenkärräysvuoroista ja perseenlämmittimistä jäisille istuimille...

  Menee vähän Huovismaiseksi nyt nämä ajatukset...

  VastaaPoista
 2. Uutena(?) trendinä kuuluu olevan, että lumikasat tulee kuljettaa pois talojen seinustoilta, kun saattavat aiheuttaa kosteusvaurioita nekin.

  Minun huumorini on sen verran outoa, että jossain vaiheessa en olisi saattanut mieltäni malttaa, vaan olisin tarttunut koukkuun, vetänyt siitä voimakkaasti ja murissut niin kovaa että varmasti kuuluu ylös saakka.- Ainakin sitten kun jaettava olisi loppunut.

  Lehdessä luki myös, että olikose Maununnevan lumikasa suli viime vuonna vasta syyskuussa. Oikeasti nuo isoimmat lumikasat eivät sulaisi kokonaan koskaan, jollei niitä työkoneilla välillä avattaisi. - Sen verran kovaan pakkautunutta lumijäätä, kun kuorma-autot ovat pitkin talvea päällä ajaneet.

  Meillä täällä kotikaupungissani on myös yksi neljänkymmenen hehtaarin teollisuusalueen iso lumenkaatopaikka, jossa juhannuksena kasaa vielä riittää, vaikka sitä välillä puretaankin.

  Siinä mielessä tuo eduskunnan lumilinna ei vastaisi tarkoitustaan lyhyestä kaudesta. Kaupunkilaiset linnan ajanoloon värjäisivät kauniin keltaiseksi, kun tarpeillaan kävisivät. - Aivan kuten yhden aikanaan riihimäkeläisen valtiovarainvampyyrin kotitalon portinpielet, jotka kuuluivat olevan sikäläisten lemmikkieläinten suosituin kusetus paikka.

  VastaaPoista
 3. Juu, luin minäkin ohjeen, että lumet pois seinustoilta, jottei laudat mätäne.
  Minun taloni seinustoille on kasattu lunta yli 50 vuotta joka talvi, lämmöneristeeksi, eikä ole vielä hometta näkynyt.
  Normaalisti siinä lumieristeen ja seinän välissä on pian tuollainen sentin rako, joka tuulettaa seinän, luulisin. Tänä talvena rakoa ei ole, lumi on pakkautunut nin kovaksi, ettei sitä hetimiten edes jaksa lapioida pois. Olkoon siinä. Mieluimmin lahoan yhdessä taloni kanssa, kuten Karjalassa on tapana.

  Järjestin kauan sitten itsekin lapsilleni ja heidän vierailleen synttärien kunniaksi lumiriehan, jossa ongittiin lumikasan päältä. Olin käskenyt, että yksi kerrallaan, mutta eihän ne pirulaiset malttaneet ja koko kasa putosi niskaani. Siinä oli hengenlähtö lähellä.

  VastaaPoista
 4. Tuollainen muistikuva minullakin on; ennen lunta luotiin seinustoille suojaksi talven viimoilta.

  En halua homeongelmia vähätellä, mutta tuntuu että senkin suhteen on myös jonkinlainen hysteria olemassa.

  Olen päässyt joskus kuulemaan kun huoltomiehet ovat siivonneet vesivahingon jälkiä jostain rakennuksesta: "Pakko peittää jäljet nopeasti, muuten koko talon henkilökunnasta puolet sairastuu heti asiasta kuultuaan!"

  Olin joskus muutaman vuoden erään ison rakennuksen epävirallinen talkkari. Vanha rakennus, isot lämpövuodot katossa(kin) ja jääkerros sen mukainen. - Riemulla odotin aina kevään hetkeä, jolloin rojahtivat autotallin oven eteen. Meinasi välillä vit...harmittaa muutamaa tonnia jäätä lapioidessni.

  Lapsena muistan tehneeni pitkiä tunneleita lumeen, mutta enää en kyseisen materiaalin sisään vapaaehtoisesti menisi.

  VastaaPoista
 5. Täällä kerrostalomummot ovat provosoituneet ja ryhtyneet etsimään viemärikaivoja hankien alta ja rautakangilla jyskyttäneet viemärien kannet siihen kuntoon, että kohta kaivon kannet ovat valmiita vaihtoon. Näin runsasluminen talvi vähälumisten talvien jälkeen sekoittaa kerrostalomummujenkin päät - vaikka kuin ovat nähneet runsaslumisia talvia ennenkin.

  VastaaPoista
 6. Mummut ovat alkaneet hädissään viemäreitä etsimään, kun ukot makaa sairaalassa; jalka katki katolta putoamisesta.

  Kyllä se vähän sekoittaa minullakin.

  Ajattelin äänestää sellaista kansanedustajaehdokasta, joka lupaa säätää liiallisen pakkasen tai lumentulon laittomiksi.

  VastaaPoista

Juttujani ei ole pakko uskoa – »enhän niitä usko itsekään», sanoi entinen eukko.(Rabelais: Pantagruel)