sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Kehityksen kärjessä


Maailmankuulu arkkitehti Frank Gehry, 82, haluaa suunnitella Helsinkiin Guggenheim-palvelutalon. - Arkkitehti on tiettävästi luomiskautensa huipulla, viivasta tulee vinompaa kuin koskaan.

Nimettömänä pysyttelevä helsinkiläinen virkamies kertoo, että pitkään pohdinnoissa oli myös amerikkalainen Frank Lloyd Wright, kunnes maailmalta kantautui tieto, jonka mukaan arkkitehti menehtyi traagisesti jo yli viisikymmentä vuotta sitten.


Suomalaiset päättäjät ovat innostuneita, arkkitehdiltä aiotaan tiedustella mahdollisuutta saada Helsinkiin lähes täydellinen kopio jostain aiemmasta työstä, kuitenkin niin että siinä olisi ripaus jotain uutta, esimerkiksi yksi suora seinä. 

Siten taattaisiin kansainvälinen arvostus, kyseessä olisi legendan ehdottomasti uudenaikaisin työ: Taattua gehryä, ei mitään riskialtista töhryä!

Guggenheim-palvelutaloon tuleva taide on tietysti ollut päättäjille kaiken  lähtökohtana ja siten huolellisen pohdinnan kohteena. 

Tiettävästi tällä hetkellä tutkitaan mahdollisuuksia täyttää museo viranomaisten viime vuosina runsaasti takavarikoimilla teoksilla, ns. uusklassillisilla, esimerkiksi thaimaalaisilla suurilla mestareilla, joiden töitä liikkuu markkinoilla yllättävän paljon myös suhteellisen edullisiin hintoihin. 

- Edelleen nimettömänä pysyttelevä virkamies kertoo, että kaupunki tulee asettamaan arkkitehdille vain yhden ehdon: samppanja- ja konjakkilaseille rakennuksessa tulee olla riittävästi suorajalkaisia pöytiä.  

---
(kuva: wikimedia commons)

5 kommenttia:

 1. Eikös seinille voisi valita Juhani Palmun laatumaalauksia, joissa on suoraselkäisiä pohjalaislatoja? Näin palvelutalon ihmisiä ei alkaisi niin helposti huimata, jos muut linjat eivät ole ihan synkassa.

  VastaaPoista
 2. Kyllä, voi olla että Palmuun jopa päädytään.

  Salvador Dalin monet työt, vaikkapa valuvia kelloja kuvaavat, sopisivat minusta hyvin Gehryn rakennukseen.

  Monet Gehryn rakennukset, joiden kuvia olen nähnyt, ovat todella upeita. - Saattaa pappa vieläkin jotain uutta kehitellä, tuli vain mieleen, että saattaa hyvin jo vaikkapa kopioida itseään.

  Ehkä sellainenkin olisi mestarimiehelle luvallista.

  VastaaPoista
 3. Ei silti, luulisi että Gehrylläkin on laaja oppilasjokko, joista löytyy taiteellista luovuutta, jos mestari olisi alavireinen.

  Nikolainkirkon rakentamista ja piirusten radikaalia muuttamista aiotusta ei aikanaan estänyt edes Engelin kuoleminen kesken kaiken.

  VastaaPoista
 4. Tiijät varmaan savolaisen(?) sanonnan "Hulluuven esiaste on, kun alakaa tykätä vaen pyöreestä"?

  Loppuaste lienee sitten Guggenheim.

  Henk.koht. olen jyrkästi tällaisia rakennuksia vastaan, (kirosana tähän!)

  Niitä ei voida perustella millään muulla kuin täyshulluudella ja lauseilla "nyt meillä on lupa unelmoida". (Ja taas kirosana)

  Gallen Gallela senior on varmasti kääntänyt haudassaan monta kertaa luitaan päästäkseen tinttaamaan jälkipolveaan turpaan tämän unelmointipuheista.

  VastaaPoista
 5. Minä myönnän olevani jyrkän epävarma ajatuksistani. - Varma olen, että Suomen ehkä huonoiten kohdeltu vähemmistö, ns yläluokka, tarvitsee enemmän tilaisuuksia, joissa imitoida pingviiniä frakki päällä.

  Mielellään saisivat Gughen rakentaa johonkin siihen uupperatalon viereen...voisikohan sen Finlandiatalon jo purkaa(?)

  VastaaPoista

Juttujani ei ole pakko uskoa – »enhän niitä usko itsekään», sanoi entinen eukko.(Rabelais: Pantagruel)