torstai 25. marraskuuta 2010

Maailmankuva


Mitä ajattelet Ecuadorin tilanteesta, mitä mieltä olet sen viimeaikaisesta kehityksestä? - Entä sen poliittisesta ja taloudellisesta jatkumosta? 

Mikä on ensimmäinen asia, joka mieleesi tulee Ecuadorista?


Tuleeko ensimmäistäkään ajatusta Ecuadorista ja sen suur- tahi pienmiehistä tai -naisista, valuutasta, velanotosta, historiasta tai elämänmenosta.


Ecuadorilaiset ovat huolissaan, jos suomalaiset, tuo napapiirin kuulu kansa, ei tiedä heistä mitään.Kazakstanista me suomalaiset toki tiedämme kaiken ja käsityksemme siitä ovat vakaalla pohjalla. - Tiedämme että Nursultan sanoi hiljakkoin Suomen olevan maan esikuvan.


Venäjällä, suuruudestaan huolimatta - tai juuri sen tähden - ei paljoa ehditä muuta pohtimaan kuin Suomen olemassaoloa ja sen kansalaisten itsetunto-ongelmia. Myös USA ja nato pohtivat yötä päivää, kuinka tuo urhoollinen pieni kansa saataisiin tukevasti omaan leiriin.


Maailmalla Suomen brändi-työryhmän valmistunutta raporttia luetaan ahmimalla: Kaikki mitä olet aina halunut tietää Suomesta, mutta et ole uskaltanut kysyä. - Voi saatana että on tylsää, eikö niillä muuta ole kuin tekniikkaa ja satojatuhansia jorpakoita! - Onko siellä edes kunnon bileitä?

Kauheaa olisi ajatella, että joku suuren maailman mahtipamppu sanoisi kysyttäessä: Ai Suomi vai, onko se tuo kärpäsen tahra tuossa Itä-Pohjoisen kohdalla? - Ja joku vielä vastaisi: ei, ei se ole, se on Ruotsi, Suomi on se kärpäsen paskanhiertymän varjo siinä vieressä.


Sivistymättömät maailman ihmiset eivät tiedä, että jopa ulkoavaruuden alienit ja örkit sanovat palavereissaan: Suomalaiset ovat se suuri talvisodan soturikansa, nykyään heillä on mm. Nokia, kokoomus ja keskustapuolue...ja Stubb, joka pisteli hiljattain uuden marathon-ennätyksensä!

(kuva: Riku Riemun kännykkä, Aarno Ruusuvuoren kosto)

4 kommenttia:

 1. "Ecuadorin tasavalta eli Ecuador [ekwa'ðoɾ] on valtio Etelä-Amerikan länsiosassa. Sen rajanaapurit ovat Kolumbia pohjoisessa, Peru idässä ja etelässä ja Tyyni valtameri lännessä. Päiväntasaaja kulkee Ecuadorin läpi ja maa onkin nimetty sen mukaan (esp. ecuador)."...

  Katsoin Wikistä.

  Eli tänä päivänä lunttaaminen on helppoa jos ei tiedä.

  Suomikin sieltä löytyy.

  Kun luin eka kysymyksesi, luulin että olet tosissasi ja ehdin jo ajatella Ecuadorista vakaviakin ennen kuin jatkoin lukemista.

  Mutta tulipa huomattua, että alitajunnassaan luulee tietävänsä mistä maasta vain ja vaikka mitä, mutta ei sitten tiedäkään.

  Ehdin mm. miettiä, oliko tämä se maa, jonne natsipiru Eduard Roschmann pakeni Odessan miehet-kirjassa, mutta se taisi olla kuitenkin Paraguya. Siitäkään maasta en tiedä yhtään sen enempää näin rannetuntumalta.

  Ecuador on kuitenkin eksoottisempi nimi kuin Suomi. Mutta en tiedä, onko niin ecuadorilaisten itsensä mielestä.

  Katsoitko muuten eilen uutisista kun tämä Aleksanteri Kanto (Alex Stubb) lyhyessä haastattelussa sanoi noin 4 kertaa, kuinka "kiva" asia tämä "Suomi Brändi" on?

  Onko tämä aikakausi todella näin "kiva", että ulkoministerinkin pitää olla niin kiva?

  Jos tällä tyylillä saadaan kansojen väliset jännitteet pysymään kurissa ja poissa sotilaallisen uhittelun mentaliteetista, niin silloin se ehkä on pienempi paha.

  Mutta kekkosten kausien ajan eläneestä tuntuu kuin uisi Suomisammiossa joka on täytetty siirapilla ja kuitenkin joku vaivihkaa viskelee suolaa sekaan.

  Ollaanko me itse niitä suolanviskelijöitä kun emme usko tällaisiin "brändeihin"?

  VastaaPoista
 2. Näin Stubbin, samanlainen saippuakauppias kuin aina.

  Olet joskus paheksunut tuota englannin sekoittamista suomenkieleen. Brändi-sanan käyttö osoittaa, ettei tässä oikeasti ole pohdittu alkua, keskikohtaa, eikä loppua.

  Tämä brändäys-merkkinen sana tarkoittaa kuuleman mukaan mielikuvien luomista, niiden asioiden valikoimista, jotka mystisillä kohdehenkilöillä (-yrityksillä, -valtioilla, -poliitikoilla?) pitäisi tulla Suomesta mieleen. Kyseessä on siis mainos, ei tieto- tai valistuskampanja Suomessa olevista asioista.

  Myös hengen nostatusta omille kansalaisille: "Nyt mua ei vituta enää lainkaan!"

  Jonkinlaista käsittämätöntä liike-elämän kilpailun menettelytapojen soveltamista valtioon. Minkä vuoksi?

  Hesarin raadista pari hyvää kommenttia maabrändi-asiaan.
  Maailman valtioista mieleenjäävimmät brändit on tällä hetkellä Afganistanilla ja Pohjois-Korealla, ja on ihan mukava, että emme elä niissä", tuumii kielentutkija Janne Saarikivi.

  Maabrändityöryhmä tuo professori Yrjö Juhani Renvallin mieleen Entisten nuorten sävellahjan, jossa "luodaan uskoa tulevaisuuteen kurkottamalla nostalgiaan".

  Minusta koko raportin teko ja sen julkisuudessa olevat tulokset muistuttavat pahasti Martti Innasen hienoa kappaletta:
  Borneolaisen passipoliisin parempi huuhaalaulu

  ---

  Maatietoutta aloin hieman pohtimaan, huolestuin kun tajusin miten pintapuoliset, vähäiset tiedot minulla on esimerkiksi Ruotsista, Norjasta tai Tanskasta. Mitenköhän niillä pyyhkii, mitä siellä tapahtuu(?)

  VastaaPoista
 3. Suomibrändin luominen on mielenkiintoista seurattavaa. Siinä on taas kravatti kireällä päätelty, että jos ollaan tekevinään jotain tosi virallista ja tärkeää, ehkä muutkin huomaavat kuinka erinomaisen päteviä ja "kivoja" me täällä pohjolan perukoilla ollaankaan.

  Tosiasiassa ainoa brändi mitä täällä vedetään on se, mikä painuu kurkusta alas aina kun seuraava naurettava liksa tai jokin sosiaalietuus pamahtaa tilille. Kansan brändissä, jaloviinassa, on reilu osuus paloviinaa joukossa, kun ne oikeat brändit ovat tavallisen hikiperseduunarin palkkahaitarin tavoittamattomissa.

  Stubb voisi kehitellä vaikkapa sellaisen mainoksen, missä Suomi näyttäytyisi luonnonkauniina kesäisenä järvimaiseman koristamana paikkana, jossa kaikilla olisi työtä ja vaurautta.

  Siitä mainoksesta tulisi hyvälle tuulelle - tosin ehkä hieman vääristä syistä, mutta huumoria se on se mustakin huumori.

  VastaaPoista
 4. Pastori,

  juuri noin se on - kuten kaikessa mainostuksessa - tässä ollaan huolissaan siitä että vaikutamme ihmisten silmissä joltain mitä ehdottomasti emme ole!

  Eeh...en mä oikeasti tällainen ole, on mulla kaapissa hieno pukukin, ja kyllä mä yleensä käyn suihkussa..eeh,enkä ikinä juo näin paljon viinaa, mulla on vaan just nyt yksi lääkekuuri ja se varmaan vaikuttaa...

  ja

  Hyui käyhee,Björn-Einari, tyle pöis sieltä, se setä on semmönen lyyseri ja siitä vöi tyllä fläkki syn källiiseen gärderöpiin, kyn sä sen känssä jyttelet!

  ja

  Ei me näissä kisoissa oikeasti oltu viidensiätoista,meille kuuluisi selkeä palkintopallipaikka, mutta epäreilu kohtelu ja väärä taklaus suistivat meidät jonnekin, minne emme kuulu!

  ja

  Kansa ei ymmärrä miten rankkaa ympärivuorokautista työtä tässä on uhrautuen tehty asioiden eteen, ei ole meidän poliitikkojen vika, että asiat ovat päin persettä!

  ja

  Katsokaa, keisarilla ei ole vaatteita!

  VastaaPoista

Juttujani ei ole pakko uskoa – »enhän niitä usko itsekään», sanoi entinen eukko.(Rabelais: Pantagruel)