keskiviikko 19. toukokuuta 2010

Tulin, näin ja täällä ollaan!

Suomenmaa kertoo sanassaan Keminmaalle valmistuvan paanukirkon, joka perustuu Paavo Väyrysen ajatuksiin; nimeksikin tullee "Hatullinen Paavoa". - Väyrystä Suomenmaa kutsuu jutussaan "Isäksi".

Alttaritaulun kirkkoon tekee taiteilija Juhani Palmu.

Palmun tuotannossa on runsaasti lato-tematiikkaa, joten, jos taiteilijalle ei aihe ole vielä täysin selkeytynyt, ehdotan seuraavaa.

Vaihtelun vuoksi, ladon voisi tällä kertaa kuvata sisäpuolelta. Ränsistynyt, laho ja kallellaan oleva heinävarasto, jonka katonrajassa lepakot  lentelevät, rottien iloisesti ilkamoiden etualalla.

Kesäkuun, mutta myös eduskuntavaalien jälkeiseen aikaan varautuen, alttaritaulun yläpuolelle suurikokoisin kirjaimin teksti "Vitutukseen ei voi kuolla!" - Luonnollisesti latinaksi, suomenkielellä lause kuulostaa, tärkeästä asiasisällöstään huolimatta, sopimattomalta.

"Veni, Vidi, Vitus" olkoon alttaritaulun kirjoituksen kakkos-vaihtoehto. Tällöin kirkko voitaisiin omistaa myös pyhimys Vitukselle!

2 kommenttia:

 1. RR: "Vaihtelun vuoksi, ladon voisi tällä kertaa kuvata sisäpuolelta. Ränsistynyt, laho ja kallellaan oleva heinävarasto, jonka katonrajassa lepakot lentelevät, rottien iloisesti ilkamoiden etualalla."

  Ehdotustasi voisi tuhdintaa ja piirtaista ladonovelta aamunkajosta päin katsottuna suviyön ihmiset täydessä touhussa takaapäin heinäpieleksen kupeeseen tekemään sitä, mitä tehdään vaikka se niin syntistä onkin, ja jonka seurauksena näitä "Paavo-isienkin" seuraajia riittämään saadaan.

  Tyyli täytyisi olla kuitenkin Hugo Simbergiltä lainattua, eli tällä lemmiskelevällä pariskolla (kittiläläinen ilmaisu pariskunnalle) ei olisi edes lihaa luittensa verhona.

  VastaaPoista
 2. "Lähe nyt vitus kattomaan Keminmaalle, ku siellä luurangotki panee alttaritaulussa!"

  Ehdotus on loistava, mutta en ole varma osaako Palmu tuollaista tehdä. Toisaalta, eiköhän ihan tikku-ukot olisi riittäviä. Sellaiset kun eivät ehkä aiheuttaisi niin paljoa turhaa kiihtymystä.

  Jos Palmu sittenkin on jostain syystä estynyt, ihan riittävä olisi kopio "Haavoittuneesta enkelistä", jossa paarit olisi tyhjillään, ja Paavo makaisi muutaman metrin päässä kyydistä pudonneena.

  VastaaPoista

Juttujani ei ole pakko uskoa – »enhän niitä usko itsekään», sanoi entinen eukko.(Rabelais: Pantagruel)